Външните министри от 14 европейски държави, включително Франция и Германия, настояват сирийските правителствени сили и техните руски поддръжници да прекратят офанзивата си в провинция Идлиб и да се върнат към условията на споразумение за прекратяване на огъня от2018 г., съобщава "Ройтерс".

"Призоваваме сирийския режим и неговите привърженици, особено руснаците, да прекратят тази офанзива и да се върнат към споразуменията за прекратяване на огъня от есента на 2018 г.", заявиха 14-те министри, цитирани от френския всекидневник Le Monde.

Ердоган: Турция ще изтласка сирийските сили от постовете в Идлиб тази седмица

Ердоган: Турция ще изтласка сирийските сили от постовете в Идлиб тази седмица

Изчерпвани се търпението със силите на режима на Асад

"Призоваваме ги незабавно да прекратят военните действия и да спазват задълженията си по международното хуманитарно право, по-специално защитата на хуманитарните работници и медицинския персонал, които плащат с живота си за ангажираността си в полза на цивилното население."

Турция и Русия се договориха през септември 2018 г. да създадат зони за деескалация в Идлиб.

Анкара изпрати хиляди войници и камиони с техника в региона, граничещ с Турция, за да подкрепи бунтовниците, а турският президент Ердоган обеща да отблъсне силите на сирийския президент Башар Асад.

Русия няма да спре подкрепата си за сирийската офанзива в Идлиб

Русия няма да спре подкрепата си за сирийската офанзива в Идлиб

Защото е "капитулация пред терористите и дори награда за тяхната дейност"

Но силите на Асад постигнаха нови придобивки в Идлиб, където в сряда превзеха няколко села.

"Борбата срещу тероризма не може, не бива, да оправдава масовите нарушения на международното хуманитарно право, на които сме свидетели всеки ден в северозападна Сирия", обясняват европейските министри.

"Също така призоваваме Русия да продължи преговорите с Турция, за да се постигне деескалация в Идлиб и да допринесе за политическо решение", казаха те, призовавайки Москва да не блокира подновеният механизъм от страна на Съвета за сигурност на ООН, позволяващ доставки през граница на помощ за района.

Ердоган се оплаква, че САЩ не дават "Пейтриът", иска пак да говори с Тръмп за Сирия

Ердоган се оплаква, че САЩ не дават "Пейтриът", иска пак да говори с Тръмп за Сирия

Ердоган сигнализиран, че може да оспори руския контрол над сирийското небе