Европейският парламент (ЕП) ще приеме на последната си сесия за годината в Страсбург тази седмица резолюция, свързана с енергийния съюз. В проекта на документа, който ще бъде обсъден в понеделник, е записано, че ЕП изразява загриженост от предложеното разширение на газопровода "Северен поток", предава кореспондентът на БТА в Брюксел.     

Посочва се, че разширяването на газопровода би имало отражение върху енергийната сигурност и разнообразяването на доставките на енергоносители, както и върху принципа на солидарност между държавите от ЕС. Очаква се ЕП да подчертае необходимостта от осигуряването на дългосрочни енергийни доставки до и през Украйна.     

Според ЕП енергийният съюз изисква воденето на преговори за покупката на енергоносители "в един глас" с доставчици извън ЕС. ЕП подчертава, че енергийните договори трябва да се основават на пазарните цени и конкуренцията.     

В резолюцията се подчертава, че истинската обща външна енергийна политика на ЕС следва да върви ръка за ръка с общата външна политика и политика на сигурност. ЕП отбелязва необходимостта от по-голяма прозрачност на енергийните споразумения, която би могла да бъде постигната чрез укрепване на ролята на ЕК в преговорите за доставки. Според ЕП би могло да се постави изискване за участие на комисията във всички преговори в качеството на наблюдател, за да се ограничи възможността от злоупотреба с господстващо положение от страна на доставчиците.      

В проекта на резолюцията е записано, че всички инфраструктурни проекти на ЕС, насочени към разнообразяване на енергийните източници, доставчиците и маршрутите, трябва да бъдат в пълно съответствие с общностното законодателство в областта на климата и енергетиката, и с дългосрочните цели и приоритети, включително енергийната сигурност на ЕС, при използването вече съществуващите енергийни инфраструктури и пътища за пренос към ЕС.

Евродепутатите намират, че ЕС следва да помогне приоритетно на най-уязвимите държави да разнообразят своите източници и пътища за доставка на енергия.