На босненските власти беше разпоредено да премахнат от двора на босненска мюсюлманка православна църква, която е построена, след като тя е изгонена от босненските сръбски сили, които убиват 22 нейни роднини в Сребреница, съобщава "Ройтерс".

Окончателното и обвързващо решение на Европейския съд по правата на човека трябва да приключи 20-годишна правна битка на Фата Орлович и членове на нейното семейство, които бягат от клане в Сребреница през 1995 г. и се завръщат в селото си в района на доминирана от сърбите Босна, за да намерят голяма църква на 30 метра от входната им врата.

Съдът констатира, че неизпълнението на властите на босненските сърби от обвързващите решения от 1999 г. и 2001 г., с които се постановява пълното връщане на земята, сериозно вреди на правата на собствеността на Орлович.

В него се казва, че властите трябва да осигурят премахването на църквата от земята в рамките на три месеца и да платят 5000 евро на Фата Орлович и 2000 евро на 13 нейни роднини във връзка с имуществени вреди.

Държавата Холандия "10% отговорна" за 350 жертви от клането в Сребреница

Държавата Холандия "10% отговорна" за 350 жертви от клането в Сребреница

Това била вероятността нейните войници да предотвратят убийствата

Докато Орлович е в изгнание, сръбските власти си присвояват земята и построяват църквата за православните сърби, избягали там от домовете си, в областите, доминирани от мюсюлмани и хървати.

Това е често срещана практика в балканската страна, където се появяват църкви, джамии и цели нови общности, което западните служители осъждат като тактика за запазване на резултатите от етническото прочистване.

Ситуацията на Орлович подчертава безбройните проблеми, пред които са изправени стотици хиляди, които бягат от етническото прочистване по време на войната в Босна през 1992-95 г. и искат да се върнат по домовете си.

"Това е типичен случай, отнасящ се до правото на собственост. Единствената разлика е, че тя се превърна в символ на упорита борба за справедливост на една жена и едно семейство", коментира Фарис Вехабович, съдия в съда.

Хиляди участваха в марш в Босна в памет на жертвите в Сребреница

Хиляди участваха в марш в Босна в памет на жертвите в Сребреница

100-километровият марш се проведе по маршрут