Водещата програма на ЕС за прекратяване на насилието над жени и момичета в световен мащаб засега показва ограничени резултати.

Това сочат резултати от доклад на Европейската сметна палата.

Накратко одиторите регистрират, че почти една трета от средствата в размер на 500 млн. евро, отпуснати от ЕС за инициативата Spotlight, са били използвани за управлението ѝ от ООН. Освен това инициативата не е изпълнила целта си да привлече допълнително финансиране от други донори.

Ето защо одиторите призовават за по-голяма ефективност на вложените средства и отбелязват рисковете за устойчивостта на програмата.

76% от българите отчитат домашното насилие като сериозен проблем

76% от българите отчитат домашното насилие като сериозен проблем

Над 70% е подкрепата за законодателните промени, адресиращи домашното насилие

Инициативата Spotlight се основава на "теорията на промяната" и нейните шест стълба са насочени към подкрепата на политики и законодателство, институции, превенция, услуги, данни и движения за правата на жените.

Този подход се допълва от принципа "никой да не бъде изоставен", при който се предприемат мерки, фокусирани върху маргинализирани групи.

Инициативата получава финансиране от ЕС в размер на 497 млн. евро (250 млн. евро от тях са предназначени за Африка).

От този бюджет 465 млн. евро се управляват от ООН в над 26 държави на четири континента.

Останалите 32 млн. евро се управляват от ЕС с помощта на организации на гражданското общество. Други донори допринасят със символични суми.

Spotlight на фокус

Инициативата Spotlight с бюджет от 500 млн. евро е амбициозен опит на Европейската комисия в сътрудничество с ООН да се осигурят условия на живот без насилие и без практики, навреждащи на живота на жените и момичетата.

Според нов доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) обаче тази водеща програма на ЕС за борба със сексуалното насилие е имала слаб ефект за подобряване на положението на целевите групи. Въпреки някои положителни резултати, одиторите са на мнение, че управлението на инициативата може да бъде по-ефикасно и тя може да постигне по-добра икономическа ефективност.

Те смятат, че следва да се увеличи частта от финансирането, което достига до крайните получатели, за да се помогне на повече момичета и жени.

Инициативата Spotlight е глобално стратегическо партньорство между ЕС и ООН, насочено към премахване на всички форми на насилие срещу жени и момичета в държавите партньори в Африка, Азия, Латинска Америка, Тихоокеанския и Карибския басейн.

Тя е създадена през 2017 г. първоначално за период от четири години, но впоследствие е продължена до края на 2023 г. поради някои закъснения.

"Насилието срещу жени и момичета няма място в нашия свят и нито една от жертвите му не трябва да бъде пренебрегвана", заяви Бетина Якобсен отЕвропейската сметка палата, която отговаря за доклада.

Нито една повече: Стотици протестират срещу насилието над жени в страната

Нито една повече: Стотици протестират срещу насилието над жени в страната

Протести в София, Стара Загора, Пловдив, Бургас и Варна

"Чрез инициативата Spotlight ЕС отпуска повече средства от всякога, за да премахне това насилие, но по-голяма част от тези средства трябва да достигат до крайните бенефициенти и инициативата трябва да постигне по-голямо въздействие."

Вътрешни и външни фактори са довели до различни предизвикателства и закъснения при изпълнението. Между тях са не само пандемията от COVID-19, природните бедствия и вътрешните политически промени, но и сложните механизми за управление, свързани с множеството участващи организации на ООН.

Решението на Комисията да избере ООН за свой партньор по изпълнението е било политическо, насочено към подкрепа на многостранното сътрудничество.

Разходите на ООН за администриране на инициативата обаче възлизат общо на 155 млн. долара (или 31% от първоначалния общ бюджет), в резултат на което са останали 351 млн. долара за партньорите по изпълнението и бенефициентите.

Въпреки че изпълнителният орган на ЕС е отчел факта, че участието на ООН е свързано с по-високи разходи, той не е извършил задълбочен сравнителен анализ на алтернативите.

Депутатите създадоха Национален център за защита от домашното насилие

Депутатите създадоха Национален център за защита от домашното насилие

Приеха да има и Национална информационна система за педофилите

Независимо че е единственият източник на финансиране, ЕС невинаги е имал достатъчна видимост. Освен това, въпреки че е било предвидено средствата от ЕС да послужат като начално финансиране, което да привлече допълнителни инвестиции, не са били намерени други донори и поради това резултатите може да не са устойчиви.

Одиторите също подчертават, че продължителността на програмата е недостатъчна, за да се постигнат устойчиви изменения по един сложен проблем, който изисква дългосрочни действия и допълнителни ресурси.