Европейската прокуратура, която се бори срещу измамите с бюджета на Европейския съюз, обяви, че от 1 юни е започнала 300 разследвания на измами на стойност 4,5 млрд. евро, информира "Франс прес".

Европрокуратурата, чиято централа е в Люксембург и която има свои представители в двайсетина страни от ЕС, има за задача да води разследвания и да изправя виновните пред националните съдилища на отделните държави членки.

ВСС изпраща съдия от спецсъда и петима прокурори за Европрокуратурата

ВСС изпраща съдия от спецсъда и петима прокурори за Европрокуратурата

Последната дума по одобрение ще е на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

През първите 100 дни от съществуването си Европейската прокуратура е регистрирала над 1 700 сигнала за нарушения, подадени от властите на страните членки и от частни лица.

В началото на август е започнало разследване на трансгранична измама с ДДС на стойност над 14 млн. евро, във връзка с което са били извършени претърсвания в Германия, Нидерландия, Словакия, България и Унгария.

Неотдавна италианската полиция по сигнал на Европейската прокуратура е иззела 200 хил. евро от компания за внос на волфрамови електроди, която е заобикаляла задължението си да плаща мита, предоставяйки на властите невярна информация за произхода на вносните стоки.

В рамките на 300-те разследвания, започнати от прокуратурата, до момента са иззети над 10 млн. евро, уточни говорител на институцията.

Прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, е член на Европрокуратурата

Прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, е член на Европрокуратурата

Рашков разбрал едва вчера, че полицаи са били привлечени към отговорност