Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излъчи шестима магистрати, които да бъдат европейски делегирани прокурори в България. Петима от тях са прокурори, а един е съдия в спецсъда.

Колегията излъчва:

1. Ивайло Володиев Илиев - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Кюстендил - получил 7 гласа "За" и 1 глас "Против";

2. Станислав Христов Стойков - прокурор в Софийска градска прокуратура - получил 7 гласа "За" и 1 глас "Против";

3. Виктор Бориславов Тарчев - прокурор в Софийска градска прокуратура - получил 7 гласа "За"и 1 глас "Против";

4. Анита Благоева Джамалова - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Перник - получила 6 гласа "За"и 2 гласа "Против";

5. Елена Живкова Попова - съдия в Специализирания наказателен съд - получила 6 гласа "За" и 2 гласа "Против";

6. Анна Мариянова Алексова - прокурор в Софийска градска прокуратура - получила 6 гласа "За"и 2 гласа "Против";

Изслушването се проведе в рамките на два дни. Явиха се 19 магистрати, от допуснати 23-ма. Трима си направиха отвод, а един не се яви на изслушването.

Решението на Прокурорската колегия ще бъде изпратено на министъра на правосъдието и до Колегиума на Европейската прокуратура.

Последната дума за одобрението на кандидатите ще има европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. 

Кьовеши иска експедитивно да ѝ изпратим още шест прокурори

Кьовеши иска експедитивно да ѝ изпратим още шест прокурори

Отказа да коментира Гешев и протестите, настоява да попълним квотата от европрокурори

Това е втора процедура по излъчване на делегирани прокурори, след като веднъж вече излъчи 10 кандидати за европрокурори през февруари месец тази година. Шест от тях обаче бяха отхвърлени с обяснението, че не покриват критериите и нямат необходимия опит да заемат длъжността. От ВСС дори изразиха учудването си от така стеклите се обстоятелства, а посещението на Лаура Кьовеши в България имаше за цел да забърза процедурата по избори и предлагане на нови кандидатури, за да запълни страната ни квотата си.

България има право на 10 такива магистрати.