Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови, че Литва и Румъния са нарушили правата на двама заподозрени терористи от "Ал Кайда", позволявайки на ЦРУ да ги измъчва, съобщават световните информационни агенции.

САЩ заловиха Абу Зубайдах и Абд ал Рахим ал Нашири след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ и те сега се намират в затвора в залива Гуантанамо.

Номинираният за директор на ЦРУ обеща да не връща „уотърбординга”
Обновена

Номинираният за директор на ЦРУ обеща да не връща „уотърбординга”

Тя обещава, че под нейно ръководство ЦРУ няма да възобновява тази програма

ЦРУ е управлявало тайни затвори, включително в Литва и Румъния.

ЕСПЧ определи, че и двете страни са нарушили европейската забрана за изтезания.

Съществуването на т. нар. "черни обекти" на ЦРУ за разпити - съгласно т. нар. "тайно изпълнение" - беше пазено в тайна в продължение на много години след 9/11.

Абу Зубайдах, който е палестинец, роден в Саудитска Арабия, е смятан за главен вербовчик на "Ал Кайда" през 1990-те години, а по-късно става основен организатор, свързващ Осама бин Ладен с други клетки на "Ал Кайда".

Първата жена шеф на ЦРУ свързвана с уотърбординг и таен затвор

Първата жена шеф на ЦРУ свързвана с уотърбординг и таен затвор

Джина Хаспъл е разузнавач от кариерата, който е управлявал таен затвор

Роденият в Саудитска Арабия Абд ал Нашири е ръководил операциите на "Ал Кайда" в района на Персийския залив според американското разузнаване.

В решението на ЕСПЧ се посочва, че в Румъния е имало затвор на ЦРУ в периода между 2003 и 2005 г., където Абд ал Нашири е бил подложен на "изключително тежък режим на задържане".

Съдът постановява, че той е претърпял "нечовешко отношение... което Румъния е позволила, сътрудничейки с ЦРУ".

Същата присъда беше издадена срещу Литва относно Абу Зубайдах. Затворът на ЦРУ в Литва е действал в периода 2005-2006 г.

Съдиите се позовават на документи на ЦРУ, според които заподозрените в тероризъм са били подлагани на изтезания като превързване на очите или слагане на качулка върху главата, продължително държане в карцер, непрекъснато използване на окови на краката и прекомерно излагане на шум и светлина.

Както Литва, така и Румъния са позволили на ЦРУ да прехвърлят заподозрените в други затвори, излагайки ги на "предвидим сериозен риск за по-нататъшно малтретиране".