Вторият по значимост съд в Европа постанови, че Европейската комисия не е предоставила на обществеността достатъчен достъп до споразуменията за закупуване на ваксини срещу COVID-19 по време на пандемията, съобщава "Ройтерс".

Съдът уважи жалбата, повдигната от законодателите на ЕС срещу начина, по който Комисията се справя със сделките.

В разгара на пандемията от COVID-19 през 2020 г. и 2021 г. ЕК подписа редица големи договори за осигуряване на ваксини от няколко фармацевтични компании.

ЕС осигурява сделки за ваксини в случай на бъдеща пандемия

ЕС осигурява сделки за ваксини в случай на бъдеща пандемия

ЕК подчерта, че Европа трябва да бъде по-добре подготвена за бъдещи здравни кризи

Депутатите от Европейския парламент поискаха да разгледат договорите, за да разберат условията, но получиха само частичен достъп до тях, а някои документи бяха редактирани. Комисията заяви, че това е направено за защита на търговските интереси и процеса на вземане на решения.

Впоследствие законодателите отнесоха оплакванията си до Европейския съд в Люксембург, който постанови, че Комисията не е доказала, че достъпът до определени клаузи би подкопал търговския интерес на участващите компании.

Освен това се посочва, че ЕК е можела да даде по-добра представа за декларираното от членовете на екипа, сключващ договорите, че не са имали били в конфликт на интереси.

"Комисията не е взела предвид в достатъчна степен всички относими обстоятелства, за да прецени правилно спорните интереси", отчита съдът.

Критики срещу ЕК заради съобщения между Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer

Критики срещу ЕК заради съобщения между Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer

Комисията не разкрива съдържанието им въпреки искания за това