Органът на Европейската комисия за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA) подписа рамков договор за съвместно възлагане на обществени поръчки с дружеството HIPRA HUMAN HEALTH за доставка на тяхната протеинова ваксина срещу COVID-19, съобщават от ЕК.

В съвместното възлагане на обществени поръчки участват 14 държави членки и други държави. В рамките на договора могат да бъдат закупени 250 милиона дози от ваксината.

Тъй като броят на случаите в Европа отново нараства, този договор ще направи ваксината на HIPRA бързо достъпна за участващите държави, веднага щом тази ваксина получи положителна оценка от Европейската агенция по лекарствата.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви, че с нарастването на броя на случаите на заразяване с COVID-19 в Европа трябва да се гарантира максимална подготвеност за наближаващите есенни и зимни месеци. По думите й ваксината на HIPRA добавя още един вариант за допълване на широкия набор от ваксини за нашите държави членки и граждани.

Увеличаването на ваксинацията и на поставянето на бустерни дози ще е от съществено значение през следващите месеци. Работим неуморно, за да гарантираме наличието на ваксини за всички. Това е нашият Европейски здравен съюз - подготвен за бъдещите предизвикателства и в готовност за действие., каза още тя.

Договорът за съвместно възлагане на обществени поръчки с HIPRA допълва вече широкия набор от ваксини, осигурени чрез стратегията на ЕС за ваксините, включително договорите, които вече са подписани с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, Moderna, Novavax и Valneva.

В рамките на стратегията на ЕС за ваксините са осигурени около 4,2 милиарда дози.

Бивалентната рекомбинантна протеинова ваксина на HIPRA, която понастоящем е в процес на текущо разглеждане от Европейската агенция по лекарствата, се разработва като бустерна доза при вече имунизирани лица на възраст 16 и повече години. Ваксината HIPRA се съхранява при температура на охлаждане между 2 и 8 °C, което улеснява съхранението и разпространението в Европа и по света.

Еврокомисар: ЕС трябва да се подготви за COVID-вълните през зимата

Еврокомисар: ЕС трябва да се подготви за COVID-вълните през зимата

Препоръчва се ускоряване на бустерната ваксинация за уязвимите групи