Кредиторите от Еврозоната се съгласиха да отпуснат транш от 7,5 млрд. евро за спешно финансиране, от което се нуждае Атина. Това съобщава „Гардиън”.

Европейският комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси заяви, че споразумението е добре дошла "глътка въздух" за гръцката икономика. Той направи коментара си, след като министрите от 19-те страни от Еврозоната се съгласиха да отключат средствата.

Министрите дадоха зелена светлина на среща в Люксембург, след като се съгласиха, че Гърция е постигнала достатъчен напредък в реформите. Техническите детайли за отпускането на средствата ще бъдат обсъдени днес от високопоставени представители.

Очаква се Атина да получи парите следващата седмица. По този начин правителството ще може да си плати вноските по дълг към Европейската централна банка следващия месец.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви с облекчение, че финансирането ще позволи на Гърция да мине в нова, по-позитивна фаза. „Един цикъл приключва за страната. Страната навлиза в стабилна макроикономическа, фискална и инвестиционна среда”, посочи Ципрас.