Според данни от еxit polls, проведен от грузинската обществена организация "Общо европейско дело" кандидат на опозицията печели изборите за президент в страната.

Леван Гачечиладзе е получил 31% от гласовете, съобщава електронното издание ГазетаР, като се позовава на телевизия "Вести".

На второ място е Михаил Саакашвили с 24.4%, а след него се нарежда бизнесменът Бадри Патаркацишвили с 20.3% от гласовете.

Така нито един от кандидатите не събира над 50% от гласовете, необходими за победа в първия тур.

Междувременно стана известно, че председателят на ЦИК на Грузия Леван Тархнишвили е обвинил организацията "Общо европейско дело" в нарушение на изборното закондателство при провеждане на социологически проучвания. Тархнишвили определя като нарушение това, че шефът на организацията Леонид Белусов е отказал да съобщи поръчителят на exit polls.
Съгласно законодателството организацията, провеждаща exit polls , е длъжна да съобщи методологията на провеждане на проучването, както и източниците на финансирането му.
Тези нарушения се наказват с административни санкции, уточнява грузинската ЦИК.

Агенция "Новости" цитира резултатите от други exit polls, разпространени от грузинската обществена телевизия, според които Михаил Саакашвили води с 53.8% от гласовете, а за Леван Гачечиладзе са гласували 28.3%.

Организаторите на парлалелния exit polls, проектът "Екзит пол 2008" съобщават още, че 63.6% от запитаните подкрепят провеждането на парламентарни избори през пролетта.

Относно членството на Грузия в НАТО повече от половината анкетирани - 61%, са гласували "за", а против са били 17.7%.