Всеки ден в столицата на Русия Москва се хоспитализират около 2 хиляди пациенти с коронавирусна инфекция. Това заяви в събота кметът на Москва Сергей Собянин, цитиран от ТАСС. "Ние хоспитализираме около 2 хиляди души на ден. Разбира се, това създава огромен стрес за здравната система. Но сега тя е почти напълно нормализирана", каза Собянин в интервю за телевизионния канал "Русия-1".

Той уточни, че в Москва са разположени 20 хиляди легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. "Днес са заети малко повече от 14 хиляди легла. Голям брой. Вече сме свикнали с толкова голям брой. Като цяло имаме само 35 хиляди легла в московската здравна система, които работят за спешни случаи планирана помощ. Създадени са 20 хиляди само за covid ", каза кметът.

В Русия невижданите от януари над 600 починали от COVID-19 за денонощие

В Русия невижданите от януари над 600 починали от COVID-19 за денонощие

Общият брой на починалите е вече над 132 000 души

Собянин подчерта, че в пандемията натоварването на линейките, амбулаторните клиники и стационарните системи се е удвоило; всички те работят със сериозно напрежение.

"Всъщност паралелно е създадено друго здравеопазване за борба с COVID-19. Вече дори не става въпрос за болнични легла, кислород или механична вентилация. Основното са хората, които трябва да работят там: лекари, медицински сестри и и така нататък. ", - заключи той.

Русия предупреди по-рано тази седмица за "експлозивно" разпространение в страната на варианта "Делта" на коронавируса, като влошаващо положението обстоятелство е бавната ваксинационна кампания, водеща до бързо нарастващ брой на заразените и починалите от COVID-19.

Руските власти засилиха мерките, за да насърчат населението, подозрително към коронавирусните ваксини, да се имунизира.

Русия с над 20 000 новозаразени за 24 часа, невиждан от 24 януари брой

Русия с над 20 000 новозаразени за 24 часа, невиждан от 24 януари брой

Още 568 души са починали за 24 часа

Миналата седмица Собянин обяви задължителни ваксинации за 60 процента от служителите в сектора на услугите до 15 август.

Градът също така въведе анти-Covid пропуск за вечеряне в ресторант от 28 юни, позволяващ само на жителите, които са били ваксинирани, болни през последните шест месеца или могат да представят скорошен отрицателен PCR тест, да се хранят на обществени места.