По време на посещение в Иран, Луис Фарахан, който е лидер на "Нацията на Исляма", предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп да не "запалва войната в Близкия изток, така както настоява Израел", съобщава АП.

85-годишният Фарахан, отдавна известен като провокативен коментар и смятан за антисемит, критикува икономическите санкции, наложени от Тръмп срещу Иран след оттеглянето на Америка от ядрената сделка с Техеран.

Фарахан коментира пред журналисти в Техеран, че "моли президента и правителството, което го подкрепя, да бъдат много, много внимателни". "Войната ще предизвика друга война, която ще включи Китай, Русия и всички нации и тази война ще сложи край на Америка, такава, каквато я познава", допълва той.

"Нацията на Исляма", чийто лидер в Фарахан, е сепаратистко религиозно движение на чернокожи и до голяма степен затворена за аутсайдери, което прави невъзможно дори за тези, които следят го внимателно, да преценят силата му. През 1995 година, Фарахан организира походът "Милион хора" във Вашингтон, символ на гордостта и правата на чернокожите.

По-рано по време на пътуването му в Иран, държавната иранска телевизия публикува кратък видеоклип на Фарахан, опитвайки се да каже "Смъртта на Израел" на фарси, често срещана песен при митингите в десетилетия след Ислямската революция от 1979 г., но присъстващите в университета в Техеран заменят "Израел" с "Америка". След като видеоклипът се разпространява онлайн, Фарахан коментира, че никога не е водил скандирания, призоваващи за "смърт в Америка".

Фрарахан реагира гневно на искане на иранската държавна телевизия да повтари скандиранията, но се обърна с остри думи към Тръмп: "Вашата политика разрушава доверието и благоразположението на света към вас, а сега се обърквате. Ако направите това, то ще предизвикате, не иранско скандиране, а смърт за най-великата нация, живяла на Земя през последните 6000 години".