Икономистът Фатих Бирол, който оглавява Международната агенция по енергетика, посочи три основни фактора, поради които Русия няма да успее да спечели енергийната война със Запада.

Това съобщи в. "Билд".

На първо място, Бирол изчислява, че преди войната 75% от руския износ на газ и 55% от руския износ на петрол са били предназначени за европейските страни.

Внасящите руски нефт в ЕС ще носят наказателна отговорност

Внасящите руски нефт в ЕС ще носят наказателна отговорност

Това предвижда проекторезолюция на ЕС

ЕС беше най-големият купувач на руски енергийни ресурси, но сега това вече не е факт.

За да доставя газ и петрол на азиатските страни, Русия ще трябва да похарчи десетилетия за изграждането на нови тръбопроводи.

Освен това Русия няма да може да пренасочва доставките на газ и петрол дори по море. Например един танкер с енергийни ресурси пътува от Русия до Европа за около пет дни, а до Азия - за 65-75 дни.

Третата причина е, че руските енергийни гиганти ще се нуждаят от много от най-новите технологии, за да разработват сложни в геоложко отношение нефтени и газови находища.

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

Призовава се за изключване на Русия от Г-20, СПЧ на ООН, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и други

Фактът, че повечето западни технологични компании са напуснали руския пазар, ще затрудни не само увеличаването, но дори и поддържането на предишните нива на производство.

Припомняме, че ЕС наложи ембарго на вноса на петрол от Руската федерация, като само България, Унгария и Словакия са изключение от тези правила. Забраната влиза в сила от декември тази година.