Всяко юридическо лице, внасящо руски нефт, или такъв, в чиито състав има част, произхождаща от намиращата се под санкции държава, да носи наказателна отговорност.

Това се предвижда в проекторезолюция на Европейския съюз, пише руската агенция "Интерфакс".

Освен това - в документите за внос на "черно злато" всеки един търговец следва да декларира, че в продукта му няма руска съставляваща част, като в противен случай компанията би била съдена за предоставяне на невярна информация.

Припомняме, че ЕС наложи ембарго на вноса на петрол от Руската федерация, като само България, Унгария и Словакия са изключение от тези правила. Забраната влиза в сила от декември тази година.

Ако обаче петролен танкер, който превозва руски и неруски нефт, акостира в пристанище на територията на ЕС, то съответната държава, ако има такава възможност, ще може да определи кой от превозвания товар попада под санкциите и кой не.

"Руският петрол, транспортиран съвместно с петрола от друг произход във формата на смес, попада под тази забрана. Но доколкото петролът е еднороден материал, който не трябва физически да бъде разделян в зависимост от неговия произход, този с руски произход, смесен с друг, попада под санкциите, ако властите на страната от ЕС не могат да определят делът на неруския продукт. Допуска се вносът на петрол, който няма руски произход", се казва в документа от Брюксел.

Тоест - ако страната успее да установи фактически кое количество от превозваната стока е от Русия и кое не, то второто безпроблемно може да мине през митническия контрол. Потвърждаването на произхода на нефта може да стане по документи, както и чрез химически анализ. Ако се открие дори и малка част петрол с произход от Русия, то цялата партида ще бъде поставена под ембарго, а вносителят й съден от местните власти.

Работна група мисли за контрола на дерогацията ни за руския нефт

Работна група мисли за контрола на дерогацията ни за руския нефт

Да не може да се изнасят продукти на база на руски внос