Доскоро руските комунисти бяха лоялни към Путин. Сега обаче те са подложени на натиск от страна на управляващите - защото не искат да се примирят с мащабна изборна измама в своя ущърб, пише германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).

Изборите имат последици и в Русия. Изборите за Държавната дума, долната камара на парламента, които се проведоха от 17 до 19 септември, изострят кризата на представителството, при която управляващите се отдалечават от по-голямата част от руснаците.

Един от признаците на кризата е, че президентският апарат Владимир Путин, който наскоро победи така наречената "несистемна" опозиция - по-специално организациите на Алексей Навални - сега е принуден да укроти опозицията на комунистите , които отдавна са послушни, пише журналистът Фридрих Шмит.

Русия разширява репресиите срещу "чуждестранни агенти", обхваща военния сектор

Русия разширява репресиите срещу "чуждестранни агенти", обхваща военния сектор

Това създава рискове за журналистите, отразяващи военните

В Русия изборите не служат за контрол на хората над управляващите. Става дума за корекции в рамките на елита. Критиците на президента Путин са принудени да напуснат страната или са затворени. Губернаторите трябва да покажат на изборите, че държат региона си под контрол, постигайки желаните резултати. Централната избирателна комисия ще организира необходимата фиктивна демократична рамка за това.

В самото дъно на йерархията са държавните служители в избирателни секции, често в училища или детски градини. Там, където натискът за постигане на" правилни "резултати среща твърде много упорити избиратели и наблюдатели, се случват сцени като в Санкт Петербург. Където преди преброяването от гласовете, членовете на местните избирателни комисии бяха арестувани и държани в ареста, докато протоколите придобият желаната форма, припомня ФАЦ.

От гледна точка на властите, фалшифицирането не е цел, а е политическа необходимост. Не е привлекателно, когато камерата за наблюдение на избирателна секция е покрита с картон, за да се скрие пълненето на избирателните урни. Въртележки на хора, гласуващи няколко пъти, също незаконно, но често срещано.

Дори самият Путин участва в предизборната кампания, като говори на конгресае на "Единна Русия" и разпореди изплащането на парични обезщетения за пенсионери и военнослужещи.

Русия издирва редактор, който разследва отравянето на Навални

Русия издирва редактор, който разследва отравянето на Навални

Роман Доброхотов е избягал от Русия

В същото време фактът, че има търсене на опозиция в руското общество, дори и този, който е внимателно подбран от Кремъл или толериран от тях, показва успеха на партията" Нови хора ", която за първи път влезе в Държавната дума, но преди всичко е виден успехът на комунистите. Те смятат, че са спечелили 30% вместо обявените от властите 19%.

На организираните от комунистите протести в Москва се чуха лозунги: "Свобода за Навални" и "Путин е крадец". Сега властите заплашват да блокират уебсайта на комунистите, арестувайки много техни сътрудници.

Русия обвинява Навални в създаването на екстремистка група

Русия обвинява Навални в създаването на екстремистка група

ФБК на Навални твърди, че съдържанието в YouTube и Telegram е цензурирано

Политическият анализатор Татяна Становая предполага, че Кремъл поставя сега своята "системна" опозиция пред избор: или пълно подчинение, или поражение по примера на организациите на Навални