Американски здравни служители предупредиха във вторник, че по-опасният щам на Covid-19, известен като "Делта", в момента набира скорост в Обединеното кралство, въпреки че е страна с високи нива на ваксинация, като сравниха с щатите, които изостават с имунизирането, предаде "Блумбърг". 

Антъни Фаучи, ръководител на Националния институт по алергии и инфекциозни болести и съветник на президента Джо Байдън, каза на брифинг, че повече от 6% от случаите, които са регистрирани в САЩ са точно този щам.

"Не можем да позволим това да се случи в Съединените щати.", настоя той. 

Сега вариантът "Делта" е засечен в 60 страни, включително САЩ, каза той. Изглежда, че вариантът се разпространява по-лесно и може да доведе до по-тежко протичане на заболяването, обясни Фаучи. Лекари в Индия свързват варианта с увреждане на слуха и кръвни съсиреци, водещи до гангрена.

В САЩ броят на случаите на Covid-19 намалява, но също така и темпът на ваксинации. Около 64% ​​от възрастните в САЩ са получили поне една доза, но темпът е намалял с повече от две трети от високите стойности през април. Президентът Джо Байдън стартира "месец на действие", за да подпомогне ваксинирането, като целта са 70% ваксинирани американци до 4 юли.

Байдън иска 70% ваксинирани американци до 4 юли

Байдън иска 70% ваксинирани американци до 4 юли

Счита, че след тази постигната цел, САЩ могат да имат едно съвсем различно лято

Според Фаучи, изследванията показват, че ваксините на Pfizer и AstraZeneca Plc са само 33% ефективни срещу варианта Delta след една доза, и са ефективни съответно 88% и 60% след две дози.

Припомняме, че в началото на юни, Световната здравна организация (СЗО) обяви нова система за именуване на варианти на Covid-19. Отсега нататък СЗО ще използва гръцки букви, за да се позовава на варианти, открити за първи път в страни като Великобритания, Южна Африка и Индия. Например вариантът от Обединеното кралство е "Алфа", южноафриканският е "Бета", а индийският - "Делта". СЗО коментира, че това е с цел да се опростят дискусиите, но и да се помогне за премахването на известна стигма от имената. Буквите се отнасят както до варианти будещи загриженост, така и до варианти на интерес. Пълен списък с имена бе публикуван на уебсайта на СЗО.

Припомняме също така, че доклад за произхода на COVID-19 от национална правителствена лаборатория на САЩ стигнал до заключението, че хипотезата за изтичането на вируса от китайска лаборатория в Ухан е правдоподобна и заслужава допълнително разследване. Това съобщи днес "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на хора, запознати с класифицирания документ.

Байдън иска 70% ваксинирани американци до 4 юли

Байдън иска 70% ваксинирани американци до 4 юли

Счита, че след тази постигната цел, САЩ могат да имат едно съвсем различно лято

Президентът Байдън заяви миналия месец, че е наредил на помощници да намерят отговори за произхода на вируса.

Американските специални служби разглеждат два възможни сценария - че вирусът е резултат от лабораторен инцидент или че се е появил от човешки контакт със заразено животно - но те не са стигнали до заключение.