Централните банкери в САЩ продължават да проучват възможността за разработване на криптовалута, която да бъде пряко достъпна за бизнеса и домакинствата, потвърждава председателят на Федералния резерв Джером Пауъл пред депутатите, съобщава "Бизнес инсайдър".

"Докато в момента не разработваме криптовалута на централната банка, ние направихме оценка и продължаваме внимателно да анализираме разходите и ползите от подобна инициатива в САЩ", обяснява той.

Поддържана от централната банка криптовалута в най-голямата икономика би била безпрецедентна и би породила множество правни и оперативни въпроси.

Пауъл коментира, че това ще бъде внимателно обмислено от политиците, но добави, че САЩ могат по някакъв начин да бъдат по-добре позиционирани от другите страни, които са разгледали такова предложение.

"Ние внимателно наблюдаваме дейностите на други централни банки, за да идентифицираме потенциални ползи, които могат да бъдат от значение в контекста на САЩ. Нашето наблюдение е, че много от предизвикателствата, пред които те се изправят, не се отнасят за САЩ."

Пауъл отговаря на въпроси, повдигнати от представителите Френч Хил и Бил Фостър, които през септември заявиха, че централната банка трябва да обмисли криптовалутата, поддържана от САЩ, за да остане конкурентоспособен.

"Притесняваме се, че превъзходството на щатския долар може да бъде в опасност от широкото приемане на криптовалути. Може да стане все по-наложително Федералният резерв да се заеме с проект за разработване на  щатски долар - криптовалута", обясняват депутатите в първоначалното си писмо до Пауъл.

Предложенията за цифрова валута се появиха в частния сектор през последната година, включително във Facebook, JPMorgan и Wells Fargo, които някои политици определят като потенциални рискове за паричната политика и финансовите регулации.

"Мисля, че сме съгласни, че "либра" предизвиква много сериозни опасения и това са неприкосновеността на личния живот, прането на пари, защитата на потребителите, финансовата стабилност. Те ще трябва да бъдат внимателно и публично оценени, преди това да продължи", коментира Пауъл през юли относно криптовалутата на Facebook

ЕС обмисля европейска криптовалута

ЕС обмисля европейска криптовалута

Евентуална европейска цифрова валута ще бъде в отговор на плановете на "Фейсбук" да пусне своя криптовалута