На площад под двойните кули на готическата катедрала в Кьолн около 2000 протестиращи се събраха през септември, за да призоват правителството на Германия да скъса със западната коалиция, подкрепяща Украйна, и да сключи мир с Русия, съобщава "Ройтерс".

Трябва да спрем да бъдем васали на американците, призова десният германски политик Маркус Байсихт от импровизирана сцена върху камион, докато тълпата ръкопляскаше и развяваше руски и германски знамена.

Този митинг беше само един от многото случаи - в интернет и по улиците - където хората настояха Берлин да преразгледа подкрепата си за Украйна. Това послание засяга дълбоките връзки между Берлин и Москва, предвид няколкото милиона рускоговорящи, живеещи в Германия - наследство от съветските връзки с комунистическа Източна Германия и следствие от десетилетия зависимост на Германия от руския газ.

Залозите са високи: ако Германия - най-голямата икономика в Европейския съюз, обърне гръб на Киев, европейското единство по отношение на войната ще се разпадне.

Чрез интервюта и преглед на публикации в социалните медии и друга публично достъпна информация, агенция "Ройтерс" е установила самоличността на ключови фигури, участващи в прокарването на промосковска позиция в Германия от началото на войната.

Един от участниците в състоялия се митинг е бивш руски военновъздушен офицер. Първоначално наречен Ростислав Теслюк, той променя името си на Макс Шлунд, след като се установява в Германия преди десетилетие. През последните месеци той пътува до контролираната от Русия Източна Украйна. Съвсем наскоро руска правителствена агенция е платила самолетния му билет до Москва за конференция, на която президентът Владимир Путин беше основен лектор. Агенцията, "Россотрудничество", е под санкции на ЕС за управление на мрежа от "агенти на влияние", разпространяващи разкази на Кремъл. Директорът ѝ определи санкциите, наложени през юли, като "безумни".

25 арестувани в Германия по подозрение в подготвяне на държавен преврат

25 арестувани в Германия по подозрение в подготвяне на държавен преврат

Група от крайнодесни и бивши военни планирала да щурмува Райхстага и да завземе властта

Друг участник е мъж на име Андрей Харковски, който e поддръжник на казашко общество, подкрепящо военната кампания на Москва в Украйна.

"Ройтерс" установи, че едни от най-шумните агитатори за промяна в германската политика имат двойнствена самоличност. Някои използват псевдоними и имат неразкрити връзки с Русия и със санкционирани руски организации или с крайнодесни организации.

Германските власти свързаха един от хората, идентифицирани от "Ройтерс", с крайнодясна идеология. През декември част от неговите поддръжници бяха обвинени от полицията в заговор за сваляне на правителството. Той ръководи немскоезичен социален медиен канал, наречен "Фенклуб на Путин" (Putin Fanclub), и в началото на миналата година отправи призив в социалните мрежи за щурмуване на германския парламент.

Друг е изпълнителен директор на строителна компания в Берлин, който е бил офицер от руското военно разузнаване. Той се познава с един от тримата руснаци, наскоро осъдени от нидерландски съд за подпомагане на доставката на ракетата, свалила малайзийския пътнически самолет над Украйна през 2014 г.

Трети мъж е любител на мотоциклети, който публикува в интернет твърдения за жестокости, извършвани от армията на Украйна, и набира средства за руска мотогрупа, която е под санкции на САЩ и ЕС за подкрепа на войната на Путин.

Досега Германия е отделила над 1 милиард евро хуманитарна помощ за Украйна и съседните страни, както и военно оборудване, включително модерни системи за противовъздушна отбрана. Въпреки че повечето германци все още подкрепят Украйна, след рязкото покачване на енергийните разходи проучванията показват, че все по-малко са "за" разширяване на военната подкрепа.

Министерството на вътрешните работи на Германия заяви, че приема "много сериозно" всякакви опити на чужди държави или лица да упражняват влияние, особено "в контекста на руската агресивна война срещу Украйна".

Връзките между Германия и Русия датират от векове. Императрица Екатерина Велика призовава германските си сънародници да емигрират в Русия през XVIII век. Между 1992 г. и 2002 г. около 1,5 милиона от потомците на тези заселници се завръщат в Германия, възползвайки се от законите, които позволяват на хората с германски произход да претендират за гражданство. Проучване на германското правителство показва, че тази общност гласува по-силно от други групи за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която иска да затегне имиграционния контрол и да ограничи влиянието на исляма в Германия.

Германия гледа днешна Русия и не вижда място за стари мечти

Германия гледа днешна Русия и не вижда място за стари мечти

Войната разбила мечтата на Михаил Горбачов за "общ европейски дом"

Двойна самоличност

Публичното лице на протеста в Кьолн беше романтичната партньорка на Шлунд - Елена Колбасникова, родом от Украйна и понастоящем живееща в Германия. Тя поведе тълпата в скандиране на "Мир. Свободата. Самоопределение!" на нейния немски с лек акцент. Използвайки листовки и социални мрежи, тя и Шлунд организираха демонстрацията и поредица от други проруски събития.

Колбасникова се превърна в знаменитост в някои кръгове в Германия миналата година, след като обяви, че е била уволнена от работата си като медицинска сестра заради "русофобия". В обръщенията към поддръжниците си тя не подкрепя изрично инвазията на Русия и вместо това се фокусира върху въздействието на конфликта върху германците, притеснени от нарастващите сметки за отопление.

В профила на Шлунд в социалните медии се казва, че той е учил във военната академия "Жуковски", най-известна с обучението на руски космонавти. Той се появява на снимки, публикувани от състуденти. На снимки, включително такива, публикувани от Колбасникова, той е облечен във военна униформа. Братът на Колбасникова заяви, че Шлунд е служил като старши лейтенант в руските ВВС.

От около 2007 г. Шлунд е работил за частни охранителни фирми. През 2010 г. московски съд даде една година условна присъда за нападение на лице със същото име и дата на раждане, според полицейските регистри. Шлунд се премества в Германия през 2012 г., за да живее с тогавашната си съпруга, рускиня от немски произход, твърди човек, който го познава.

Оттогава те са се разделили. Братът на Колбасникова, който все още живее в Украйна, заяви, че проруската позиция на Колбасникова по отношение на войната е затвърдила семейния разрив: "Тя може да е моя кръвна сестра, но това, което прави, не е редно".

Шлунд е сключил сделка за закупуване на апартамент в Москва в началото на 2022 г., показва справка в руският имотен регистър.

През лятото Шлунд и Колбасникова изпратиха съобщение в "Телеграм", канейки "съмишленици" на ден на музиката, храната и спорта в Дюселдорф през юни. Мястото - банкетна зала, беше украсено със знамена на чеченския лидер и лоялен поддръжник на Путин Рамзан Кадиров, чиито бойци са част от руската офанзива в Украйна. Ахмед Дудаев, министър в правителството на Кадиров, публикува снимки от събитието в "Телеграм" и похвали Колбасникова и Шлунд като "посланици на добра воля", които са "на страната на истината".

Също през 2022 г. двойката пътува до Донбас - района на Източна Украйна, до голяма степен контролиран от Русия. Прокремълската медия "Царград" публикува видео в YouTube от визитата им през октомври. На него се вижда как Шлунд и Колбасникова раздават помощ, като нагреватели за палатки, за промосковските сили. Двойката посочва организация, наречена Народен фронт, за предоставянето на част от помощта и подпомагането при организирането на пътуването. Народният фронт е коалиция от руски граждански групи, като неин лидер е Путин, става ясно от уебсайта на организацията.

Двойката и техните поддръжници проведоха шествие по улиците на Кьолн и в началото на декември, придружавани от полицейски служители и шумна контрадемонстрация. Малко след това те планираха да участват във форум за активисти на гражданското общество в Москва, който беше съорганизиран от руското правителство. В крайна сметка Колбасникова обясни на привържениците си, че са изпуснали полета си. В публикация в онлайн чат тя посочи, че "спонсорът" за самолетните билети е бил "Руски дом", руска организация за насърчаване на културата. "Руски дом" е част от "Россотрудничество", правителствената служба, която е под санкциите на ЕС. Тя обаче уточнш в изявление, че "няма отношение към финансовите и организационни договорености" на двойката.

Германия: Русия върви към поражение в Украйна

Германия: Русия върви към поражение в Украйна

Киев използва западните оръжия умело, стратегически, разумно и героично, доволен Роберт Хабек

Казашка връзка

Чрез снимки в социалните медии "Ройтерс" установи самоличността на трима от охранителите на протеста в Кьолн. Всички те са участвали в множество казашки сборове в Германия. В имперска Русия казаците се вричат ​​във вярност на царете. Сега основните руски казашки организации са лоялни към Путин и се бият заедно с руските сили в Украйна.

Основният казашки орган, одобрен от Кремъл, е Съюзът на казашките воини от Русия и чужбина, който има десетки клонове в Русия и в чужбина. Не се разкрива източникът на финансирането му. В Германия казаци, свързани със Съюза, полагат венци на гробовете на войници от Червената армия и следят за сигурността на събития, организирани от руското посолство.

Харковски е родом от Томска област в Сибир. Понастоящем той живее в Тройсдорф, югоизточно от Кьолн, и управлява малък бизнес с камиони. Той редовно е показван на снимки по време на казашки събирания, често облечен в казашка военна униформа. На ръката му е татуиран символ с осем точки, който е възприет от крайната десница в Русия и други страни.

Двама от колегите на Харковски също са присъствали на казашки срещи - ентусиаст на бойните изкуства на име Владимир Фелк и мъж, който се идентифицира в социалните медии като Сергей Шнайдер. Фелк работи като охранител и е управлявал логистична фирма, според публикации в профила му в социалните мрежи.

На снимки, публикувани от Харковски от срещи през последните години, към тримата мъже се присъединява и охранител в нощен клуб на име Григорий Крамер. Крамер е представител на Съюза на воините казаци на Русия и чужбина. Дългогодишният бивш ръководител на Съюза Виктор Водолацки е под санкции на ЕС и САЩ за подкрепа на руските действия в Украйна.

Съборът през 2022 г. в Хановер приветства руски дипломати от консулството в Хамбург. На него е прочетено приветствие от действащия командир на Великата донска армия - казашка организация, която се занимава с набиране на войници за участие във военната кампания на Русия в Украйна. Снимки, споделени от Харковски в социалните мрежи, показват него и други участници пред знамето на Великата донска армия.

Харковски потвърди пред "Ройтерс", че е осигурявал охрана на протестите, организирани от Шлунд и Колбасникова.

Шолц:  Германия работи, за да предотврати пряк конфликт между Русия и НАТО

Шолц: Германия работи, за да предотврати пряк конфликт между Русия и НАТО

Страната е в сложна ситуация по отношение на войната, призна той

Руското военно разузнаване

Когато Германската комунистическа партия проведе фестивал за "мир и солидарност" в Берлин в края на август, той включваше панелна дискусия, озаглавена "Мир с Русия". Сред участниците в панела беше Олег Еременко, руско-германски бизнесмен, който твърди, че украинските младежи се обучават да мразят Русия. Еременко отдавна е активен в руско-немската общност. Управлява строителен бизнес в Берлин. Клиентите, изброени на неговия уебсайт, включват Руската православна църква в Берлин. Църквата каза, че няма данни за изпълнителите.

Олег Ерьоменко. Внук на съветски военен герой, член на Централния комитет на Съветската комунистическа партия до 1981 г., Ерьоменко е в борда на организация, наречена "Десант", която се състои от бивши руски военнослужещи. Той се е появявал на събития заедно с руски дипломати в чест на съветските загинали във войната, погребани в Германия, и е бил сниман с германски политици като Мануела Швезиг, член на социалдемократите и държавен премиер на северната провинция Мекленбург-Предна Померания. През 2020 г. Ерьоменко беше сред малка група хора, удостоени от посланика на страната в Германия за служба на Русия.

Миналото му е по-малко публично. На снимка от 2016 г. Ерьоменко позира до Игор Гиркин, бивш офицер от руското разузнаване, наскоро осъден задочно от нидерландски съд за участие в свалянето на малайзийския самолет MH17 над Украйна. Снимката се появява в акаунт във ВКонтакте, управляван от организацията на Гиркин. Гиркин, известен още като Игор Стрелков, отрече да е участвал в свалянето на самолета.

Преди шест години Ерьоменко участва в руски телевизионен сериал за запознанства, наречен "Хайде да се оженим".Седнал на маса, украсена с пъстри цветя, Ерьоменко каза, че иска да се ожени за хубаво "славянско момиче" и да има деца.

Ерьоменко потвърди, че е работил за руското военно разузнаване ГРУ. Той каза, че е служил в Русия, но отказа подробности. "Служих и толкова", каза той. "Сега съм в Германия, да кажем с граждански статут", популяризирайки руската култура и почитайки паметта на загиналите във Втората световна война заедно с руски официални лица.

Ерьоменко каза, че се е запознал с Гиркин, когато е изпращал хуманитарни доставки на хора в района на Донбас през 2014 и 2015 г.

Той посочи, че той и други руски активисти са под засилено наблюдение от германските власти. "Твърде много информация няма да е от полза за проруската страна", заяви той. "Колкото повече имена има, толкова повече информация за нашите дейности тук, това няма да е много полезно за репутацията ни тук, особено пред германските власти". Той отрече да е правил политически изявления в подкрепа на която и да е от страните във войната в Украйна.

Германия въоръжава приоритетно Украйна 

Германия въоръжава приоритетно Украйна 

Политика на Берлин

Фенклубът на Путин

Някои проруски активисти разпространяват онлайн посланията на Кремъл към немскоезичната общественост.

Анализ на "Ройтерс" на немски езикови канали в "Телеграм" откри най-малко 27 канала, които последователно споделят повторно и засилват прокремълските съобщения към комбинирана аудитория от около 1,5 милиона абонати.

Един такъв акаунт е "Фенклубът на Путин", който редовно публикува до своите 36 000 абонати снимки на Путин, материали за публичните му изяви и немски преводи на речите му. Видео, публикувано там, показва как Путин бие Джо Байдън на канадска борба. Друга публикация от 26 октомври увещава германците да приемат сериозно предупрежденията на Путин за ядрен конфликт.

Акаунтът в "Телеграм" не предоставя информация за това кой го притежава или администрира. Анализ на "Ройтерс" обаче го отведе до човек на име Вячеслав Зеевалд, живеещ в Бавария. Той призна, че стои зад канала, но по негови думи е един от няколкото души.

Зеевалд поддържа активно присъствие в YouTube. През 2011 г. той публикува своя снимка с Александър Хиниевич, основател на вяра, базирана върху "славяно-арийската раса". Във видеоклип в YouTube от 2013 г. Зеевалд твърди, че не всички свастики трябва да бъдат обхванати от забраната на Германия за нацистки символи, като каза, че оригиналният символ предхожда нацизма с векове и няма нищо общо с Третия райх.

Зеевалд посочва афинитета си към крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". През 2017 г. той публикува селфи с Бьорн Хоке, политик от партията и сълидер на "Крилото", крайнодясна фракция в партията, която впоследствие беше разпусната. Германски съд постанови през март, че целите на "Крилото" са в противоречие с конституцията на страната. Целите на групата включваха защита на етническата цялост на германския народ и недопускане на "чужденците".

В публикация в "Телеграм" три дни, след като Русия нахлу в Украйна, Зеевалд написа: "Райхстагът трябва да бъде превзет отново", имайки предвид сградата на германския парламент. Зеевалд привлече вниманието на германските власти. В доклад от 2021 г. на Службата за защита на конституцията на Бавария, която има за задача да наблюдава екстремистите, се посочва, че Зеевалд публично подкрепя антисемитски конспиративни теории и оказва влияние върху екстремисти, които заплашват демокрацията.

Докладът също цитира Зеевалд като пример за това как членовете на крайнодясното движение Райхсбюргер позиционираха своята дейност онлайн по време на пандемията. Движението не признава съвременна Германия за легитимна държава; някои последователи смятат, че страната е под военна окупация, а някои подкрепят нацистки идеи. През декември германските власти задържаха десетки лица, включително руснак, по обвинения в заговор за сваляне на държавата. Разследващите подозират, че някои от лицата са имали конкретни планове да щурмуват парламента. Разследването продължава.

Зеевалд потвърди ролята си във фенклуба на Путин, но отказа искане за интервю, посочвайки, че не говори с медиите заради "русофобията" в Европа. Той отказа да отговори на подробни писмени въпроси, с изключение на един, за свастиката. "Как може руснак да подкрепи Хитлер? Вие с акъла си ли сте?", запита той.

Министерството на вътрешните работи на Германия, което контролира полицията и федералната агенция за наблюдение на екстремизма, заяви, че не коментира дейностите на конкретни лица или групи.

Нощните вълци

Някои групи в Германия са съсредоточили вниманието си върху хуманитарната криза в Донбас, причинена според тях от украинските сили, които умишлено обстрелват цивилни цели. Тази позиция - която Киев и неговите съюзници твърдят, че не е вярна - отразява наратив, прокарван от Кремъл.

Ян Ридел, мотоциклетен ентусиаст от Източна Германия, е президент на група, наречена "Германско-руски души". Той участва в проруските събития в Германия, понякога заедно с руски дипломати, полагайки венци на гробовете на войници от Червената армия, убити през Втората световна война. Ридел и неговата група публикуват изображения в каналите си в социалните медии почти ежедневно, на които, както те казват, се показват последиците от украинските артилерийски атаки срещу жилищни сгради и гражданска инфраструктура в региона на Донбас.

Групата на Ридел си партнира с организация, наречена "Патриотите на Новоросия". Новоросия - или Нова Русия - е името, което руските националисти дават на района на Южна и Източна Украйна, за който Кремъл и неговите поддръжници казват, че по право е руски.

На публични събития Ридел обикновено е облечен в тежко кожено мотоциклетно яке, украсено със знамето на Новоросия и числото 1423. Номерът обозначава Нощните вълци, руски мотоциклетен клуб, който е под санкциите на САЩ за подпомагане на руските сили да превземат района на Крим в Украйна през 2014 г. и за набиране на сепаратистки бойци в Донбас.

Едно от няколкото посещения, които Ридел направи в Донбас, беше през 2019 г. Публикация на страницата на неговата група в социалните медии обяви дарение от 10 000 рубли (165 долара) за донбаския клон на Нощните вълци. Той твърди, че парите са дошли от събитие за набиране на средства в Германия. Виталий Кишкинов, ръководител на клона на Донбаските нощни вълци, потвърди, че неговата група е получила дарението и уточни, че това е еднократно дарение, като клонът и организацията на Ридел не работят заедно.