На 26 февруари 1861 г. във Виена е роден първият български цар след Освобождението- Фердинанд I.

Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мари Сакскобургготски е син на принц Аугуст фон Сакс-Кобург-Гота-Кохари (1818-1881 г.) и на принцеса Клементина Бурбон- Орлеанска (1817-1907), дъщеря на френския крал Луи Филип.

Изключителното самочувствие на втория княз в следосвобожденската ни история е подсилвано не само от амбициозната му майка и родството с кралските и императорски семейства.
Със знанията и светогледа си Фердинанд силно изпъква на фона на българската действителност в началото на XX век.

Той е избран за княз на България от III ВНС през 1887 г. и носи тази титла до 22 септември 1908 г.
Непризнат от Русия и останалите европейски страни, той дръзва да стъпи на българска земя като избран от народа владетел и благодарение на енергичната дейност на министър-председателя Стефан Стамболов (по-късно убит, въпреки заслугите си) успява да се наложи както на вътрешнополитическата, така и на международната сцена- ловко, пресметливо, настъпателно и нагло на моменти.

Фердинанд I е най-противоречивият и най-дълго управляващ владетел в Третото българско царство.
Първите години от управлението му се характеризират с бурно икономическо развитие и укрепване на политическия авторитет на Българското княжество. Краят е почернен от две национални катастрофи и абдикация.

Монархът живее с бляна, един ден да сложи на главата си короната на византийските владетели.
Страстта, с която Фердинанд преследва своите цели и амбицията, която го тласка напред са за България и сила, и погром.

Благодарение на напредничавото му мислене и усилията, които полага, Европа е слисана от „българското чудо" - от изключителните темпове на културно и стопанско развитие в изостаналата, скоро освободена държава.  

Дързостта и праволинейността в преследването на целите изиграват своята роля и при помиряването му с Европа и Русия. 
Важен момент в този процес е покръстването на престолонаследника Борис Търновскив източноправославната вяра. Негов кръстник става руският император Николай II, представен от княз Голенишчев- Кутузов.

С този си акт Русия признава княз Фердинанд. Скоро след това той е признат от всички европейски държави.
Няколко години по- късно, с провъзгласяването на Независимостта през 1908 г.Фердинанд се титулува като цар, а българският народ ликува като напълно свободен.

Амбициите не спират до тук. След признатата независимост е поставен въпросът за национално обединение.
Фердинанд осъзнава, че тази кауза ще бъде подкрепена неизменно от целия народ и съответно ще заздрави позициите на династията.
Фердинанд осъзнава, че тази кауза води към Цариград.
Фердинанд няма как да знае, че тази кауза ще му коства трона и той ще напусне завинаги България.

Опиянението след началото на Балканската война задушават реализма на българския владетел и той, устремен към Цариград, изоставя националния идеал - обединението.

Блянът за византийската корона тласкат царя към авантюристична външна политика през 1912- 1913 г. Докато българските войници се бият в най-тежките сражения с Турция, гърци и сърби окупират освободените земи.

Недостатъчната дипломатическа подготовка на Балканския съюз има за страната ни тежки последици.
След края на Балканската война 1912 г. между победителите- България Сърбия, Гърция и Черна гора, възниква конфликт във връзка с разпределянето на освободените територии. Сърбия иска земите на запад от река Вардар, Гърция пък иска Южна Македония и част от Западна Тракия.  

Външнополитическият максимализъм на царя допълнително утежнява ситуацията. Без да се консултира с правителството, решава да сплаши противниците си и на 16 юни 1913 г. заповядва II и IV български армии да настъпят срещу Сърбия и Гърция. България не обявява война, а монархът смята, че ще принуди съюзниците си да отстъпят от исканията си. 

Те обаче предприемат офанзива и атакуват по целия фронт. След по-малко от два месеца военни действия, в които България сама се изправя срещу пет държави (Сърбия, Гърция и Черна гора, които в последствие са подкрепени от Румъния и Турция), армията е принудена да капитулира, макар и непобедена.

Войната започва като освободителна за българите останали в пределите на Турция и обединителна за населението на Княжество България. Краят й донася първа национална катастрофа за страната ни.

От български земи (вече в пределите на Гърция и Сърбия) прииждат около 250 000 бежанци. Над 65 000 души умират във войната, а над 100 000 са ранени. Българският икономически подем е загубен.

Фердинанд обаче не е прекършен и амбициите му да бъде най-силният владетел на Балканите са още по-силни.
Преди да помислят за евентуален неутралитет, царят и правителството на Васил Радославов присъединяват страната ни към Централните сили (Германия и Австро-Унгария)и България е въвлечена в Първата световна война .

Националното обединение отново е прокламирано като основна преследвана цел. Резултатът е втора национална катастрофа, само 5 години след първата.

Това е и краят на едно бурно управление. При сключването на Солунското примирие на 29 септември 1918 г., с което България излиза от войната, Антантата поставя задължително условие Фердинанд I да се откаже от българския престол и да напусне страната.
На 3 октомври 1918 г. той абдикира в полза на сина си Борис III.

Царят напуска България и никога вече не се завръща, независимо, че цял живот очаква този момент. На фона на политиката му, научните познания остават винаги на заден план. Той обаче е световно признат учен и изследовател.

До края на дните си живее в град Кобург, Германия, и получава пенсия от германското правителство. Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г., надживявайки както синовете си Борис и Кирил, така и своето Царство България.