Световната футболна централа ФИФА е предприела дисциплинарни процедури срещу Мексико, след като техните фенове са обиждали гейовете по време на победата на отбора им с 1:0 над Германия вчера на Световното първенство, съобщава "Асошиейтед прес".

Някои привърженици на Мексико са скандирали обиди, когато вратарят на Германия Мануел Нойер е изпълнявал удар от вратата в 24-ата минута в мача на стадион "Лужники" в Москва.

Феновете в Мексико използват скандирането, за да обиждат противниковите вратари, когато те изпълняват аут. Въпреки че се разглежда като обида, някои твърдят, че скандирането няма дискриминационно намерение.

ФИФА не е дала подробности за естеството на откритите дисциплинарни процедури, като не е уточнила кога ще се състои изслушването.

Мексиканската футболна федерация неколкократно е била глобявана от ФИФА заради обидните скандирания на феновете през последните години, но санкциите не са ескалирали. Мексиканската футболна федерация и играчите по-рано призоваха феновете да прекратят скандирането, за да се избегнат още наказания.

Спортният арбитражен съд отмени две глоби срещу Мексико през ноември, постановявайки, че скандирането е "обидно", но нямало намерение да напада, макар че остави глобите в сила.

ФИФА използва нова антидискриминационна процедура за Световното първенство в Русия, съгласно която съдиите са инструктирани да спират играта, когато бъде видяно или чуто дискриминационно поведение. Ако то продължи, съдията може да прекрати мача.