Би било по-добре за НАТО, ако Финландия и Швеция се присъединят към Алианса едновременно. Това мнение изрази финландският министър на отбраната Мико Савола.

"По-добре е за Финландия, по-добре е за Швеция, а също и за НАТО и двете страни да станем членове възможно най-скоро", заяви той преди среща с колегите си от военния съюз и Швеция в Брюксел.

"По-добре е за планирането, ние имаме наистина тясно сътрудничество с Швеция, която е най-близкият ни партньор", подчерта Савола.

Двете скандинавски страни поискаха да се присъединят към НАТО малко след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Докато повечето държави членки на Алианса вече са ратифицирали кандидатурите им обаче, Турция все още не е дала своето одобрение.

"Позицията ни за Финландия е положителна, но не и за Швеция", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Столтенберг иска Швеция и Финландия не заедно, а скоро в НАТО

Столтенберг иска Швеция и Финландия не заедно, а скоро в НАТО

През последните месеци двете страни се доближили много повече до Алианса

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е по-важно кандидатурите за членство в НАТО на Финландия и Швеция да бъдат ратифицирани бързо, отколкото заедно.

Западни служители обаче посочиха, че биха предпочели двете страни да се присъединят към НАТО заедно, отчасти защото би било по-лесно да ги интегрират едновременно във военните структури.

Официално Финландия също неколкократно е заявявала, че иска да се присъедини към НАТО заедно с Швеция.

Швеция е най-близкият отбранителен съюзник на Финландия. В случай на конфликт с Русия, с която Финландия дели граница с дължина 1300 км, НАТО ще се нуждае и от шведската територия, за да помогне на Финландия да се защити, например по отношение на логистиката.

Анкара настоява Хелзинки и Стокхолм да предприемат по-твърда позиция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), считана от Турция и Европейския съюз за терористична група, както и срещу друга групировка, обвинявана за опита за преврат в страната през 2016 г.

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Стокхолм няма да получи "да" за членство, докато позволява изгарянето на Корана