По-важно е кандидатурите за членство в НАТО на Финландия и Швеция, търсещи по-голяма сигурност след нахлуването на Русия в Украйна, да бъдат ратифицирани бързо, отколкото заедно. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

Молбите за присъединяване към 30-членния Алианс на скандинавските държави бяха ратифицирани от всички с изключение на Унгария и Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган особено възразява срещу молбата на Швеция, тъй като тя дава убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), които Анкара счита за терористи.

Западни служители посочиха, че биха предпочели двете страни да се присъединят към НАТО заедно, отчасти защото би било по-лесно да ги интегрират едновременно във военните структури.

На днешната среща с министрите на отбраната на страните членки в Брюксел обаче Столтенберг отбеляза, че това е от второстепенно значение.

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Стокхолм няма да получи "да" за членство, докато позволява изгарянето на Корана

"Основният въпрос не е дали Финландия и Швеция са ратифицирани заедно. Основният въпрос е и двете да бъдат ратифицирани като пълноправни страни членки възможно най-скоро", категоричен бе той.

Уверен съм, че и двете страни ще бъдат пълноправни членове и работя усилено и двете да бъдат ратифицирани възможно най-скоро, увери Столтенберг.

Двама нови членове на североизточния фланг на Алианса биха засилили влиянието му в ключов момент, когато той е ангажиран в сблъсък с Русия.

С евентулано членство Швеция и Финландия се стремят да получат защита чрез клаузата за колективна отбрана на НАТО.

Финландия решава дали да чака Швеция за НАТО

Финландия решава дали да чака Швеция за НАТО

Парламентарните групи обсъждат кога да ратифицират основополагащите договори на Алианса

Финландия има 1300-километрова граница с Русия, а шведският остров Готланд се намира на 300 км от седалището на руския Балтийски флот в руския анклав Калининград.

Шведският премиер Улф Кристершон заяви, че "очевидни" причини, като вече тясното сътрудничество в областта на отбраната между Швеция и Финландия, правят присъединяването към НАТО за предпочитане.

"Това искат и двете страни. Но нищо от това не променя факта, че въпросът остава в Турция", подчерта той.

По време на посещение в Стокхолм днес германският външен министър Аналена Бербок изрази надежда двете страни да могат да се присъединят бързо и "ръка за ръка" към Алианса, като се имат предвид отговорите на Швеция към Турция относно нейните опасения.

Столтенберг посочи, че през последните месеци Швеция и Финландия вече са се доближили много повече до НАТО и отбеляза, че всички членове на Алианса са одобрили кандидатурите им.

Финландия не иска да се дели от Швеция за НАТО

Финландия не иска да се дели от Швеция за НАТО

Стокхолм е най-близкият партньор на Хелзинки в политиката за сигурност и отбрана