Германският външен министър Аналена Бербок в понеделник призова Турция и Унгария да проправят пътя за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, съобщи "Ройтерс".

Тя заяви, че очаква всички членове на НАТО да ратифицират кандидатурите си за присъединяване към отбранителния съюз без по-нататъшно забавяне.

Присъединяването на двете страни ще укрепи алианса като цяло и двете трябва да се обединят, каза Бербок на пресконференция в Хелзинки с финландския си колега Пека Хаависто.

Припомняме, че Финландия и Швеция заедно поискаха членство след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Но докато повечето страни членки дадоха "зелена светлина" на кандидатурите им, Турция и Унгария все още не са ги ратифицирали.

Финландия решава дали да чака Швеция за НАТО

Финландия решава дали да чака Швеция за НАТО

Парламентарните групи обсъждат кога да ратифицират основополагащите договори на Алианса

Анкара заяви този месец, че подкрепя кандидатурата на Финландия, но иска по-специално Стокхолм да предприеме по-твърда позиция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), която счита за терористична група и друга група, която обвинява за преврата през 2016 г. опит.

Той спря преговорите миналия месец, тъй като напрежението се повиши след протеста в Стокхолм, по време на който крайнодесен датски политик изгори копие от Корана.

Унгарският премиер Орбан каза през ноември 2022 г. парламентът на страната ще ратифицира членството на двете страни в НАТО в началото на тази година.

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Стокхолм няма да получи "да" за членство, докато позволява изгарянето на Корана

Парламентарните групи във Финландия обявиха преди дни, че обсъждат кога да ратифицират основополагащите договори на НАТО - ход, с който може страната да продължи напред с процедурите за членство преди съседна Швеция.

Решението ще бъде взето на фона на нарастващата подкрепа сред финландската общественост за това Хелзинки да се движи сама през процедурата, а не заедно със Стокхолм.