Финландия и Естония изпратиха официално писмо до Китай за сътрудничество в разследването на щети по критична инфраструктура в Балтийско море, пише POLTICO.

Външният министър на Естония, Маргус Цахкна, заяви пред изданието, че двете балтийски страни се надяват на сътрудничество от Китай и възможност за по-нататъшни разследвания.

Разследването обхваща скъсването на газопровода Balticconnector и телекомуникационен кабел между Финландия и Естония, както и на друг телекомуникационен кабел между Естония и Швеция, повредени около 7-8 октомври. Всички инциденти са смятани за свързани.

Предварителните данни сочат към китайския кораб NewNew Polar Bear, който е бил в района по време на инцидента. Финландската полиция подозира, че корабът може да е хвърлил котва на морското дъно, което да е причинило щетите.

Цахкна заяви, че продължителността на разследването ще зависи от степента на сътрудничество на Китай. Въпреки че се съобщава, че Китай е обещал "пълно сътрудничество", позицията на страната остава неясна, особено на фона на напрегнатите отношения между Пекин и Талин, поради неотдавнашен план на Тайван да открие нов правителствен офис в Естония.

Русия няма да иска обезщетение от Китай за скъсания подводен кабел

Русия няма да иска обезщетение от Китай за скъсания подводен кабел

Той е скъсан по същото време, когато бяха прекъснати други два кабела и газопровод в Балтийско море