Руската държавна компания "Ростелеком" няма да търси обезщетение за повредата на оптичен кабел, който беше прекъснат в Балтийско море миналия месец и ще завърши ремонта за своя сметка, е казал източник от компанията пред Ройтерс.

Компанията заяви във вторник, че кабелът е бил повреден, когато китайски контейнеровоз, NewNew Polar Bear, е преминал над него късно на 7 октомври.

Финландските следователи подозират, че същият кораб е отговорен малко след това за разкъсването на газопровода до Естония, Balticconnector, тъй като китайският кораб е влачил котвата си по морското дъно. По-късно котвата бе открита близо до тръбопровода и е извадена от финландските следователи

Два други балтийски телекомуникационни кабела по маршрута на кораба бяха повредени през същата нощ. Собствениците на кораба отказаха коментар, но Китай заяви, че ще предостави съответната информация в съответствие с международното право.

"Ростелеком" е заявил, че специализиран кораб е започнал ремонт на 5 ноември на оптичния кабел, който минава от Санкт Петербург до руския балтийски ексклав Калининград, и източникът каза, че ще уведоми, след като те бъдат завършени.

Финландия заяви в сряда, че е информирала Русия за своето разследване на повредата на тръбопровода Balticconnector, но Москва не е поискала финландска помощ при разследването на инцидента с руския кабел.