Украйна може да използва оръжия, предоставени от Финландия, за да поразява цели на руска земя, е заявил министърът на отбраната на северната страна Анти Хааканен, цитиран от "Политико".

Хаaканен каза, че страната му не е поставила никакви ограничения за това, което Украйна може да прави с оръжията, които предоставя, съобщи финландската телевизия Yle в четвъртък. Хааканен добави, че забраните са били наложени главно от страни, които са предоставили на Украйна оръжейни системи с голям обсег.

"Ако е необходимо, Украйна може да нанесе удари и по военни цели от руска страна. Това е напълно легитимна отбранителна битка, която Украйна води. Хартата на ООН позволява военни цели да бъдат атакувани през сухопътни граници", каза Юка Копра, председател на финландската парламентарна комисия по отбрана.

Таз позиция се различава от заетата от други западни страни, включително Германия. Канцлерът Олаф Шолц не е склонен да изпрати крилати ракети Taurus с голям обсег в Украйна, страхувайки се, че оръжията ще бъдат използвани за удари по цели дълбоко в Русия и ще въвлекат Германия директно във война с руския лидер Владимир Путин.

"Насърчавам Германия да обмисли (това решение) сериозно. Германското правителство знае, че те биха били от голямо значение", каза Хааканен.

Великобритания се скара на Шолц за разкриването на британската помощ в Украйна

Великобритания се скара на Шолц за разкриването на британската помощ в Украйна

Германия е обвинена в "явна злоупотреба с разузнаване" за разкриването на британската помощ в Украйна

Финландия дълги години водеше политика на добросъседство с Русия и военен неутралитет. След руското нахлуване в Украйна обаче позицията на Хелзинки претърпя коренна промяна. Финландия кандидатства и встъпи в НАТО. Правителството в Хелзинки наложи много ограничения на граничния трафик между Русия и Финландия, а в края на годината затвори напълно границата между двете страни, като обвини Москва, че изпраща организирано нелегални мигранти към граничните пунктове между двете страни.