Финландските власти разследват руска компания за недвижими имоти, която е закупила принадлежащия на Финландия остров Сакилуото, чрез своята финландска фирма - Airiston Helmi, съобщи изданието thedrive.com.

Официално е обявено, че бизнесът, който принадлежи на бизнесмена Павел Мелников, е разследван за пране на пари, но според военен източник, подозренията са за обвързаност с руските спецслужби. Има и подозрения, че островът се използва за обучение на паравоенни и може да служи за прикритие за прехвърляне на руски части при кризисна ситуация.

Отбелязва се, че при война островът би имал голямо стратегическо значение.

Местната полиция, финландската гранична охрана, митническата агенция и финландските отбранителни сили проведоха масирана операция на острова и на 16 други места, свързани с Мелников и негови съдружници. В нея участваха над 400 служители.

Отбелязва се, че след като Мелников е закупил острова, там са изградени 9 докове, хеликоптерна площадка, подобни на бараки постройки и всичко монтирани са камери и детектори за движение - всичко това без видима цел. Отбелязва се, че от основаването си през 2007 г. руската компания никога не е калкулирала печалба.

При операцията са арестувани двама души, чиито имена не са огласени. Единият е руснак, за когото е известно, че не е Мелников, а другият е с естонско гражданство, но също е етнически руснак. Самият Мелников преди това се е върнал в Санкт Петергубг.

Конфискувано е голямо количество валута, включително 3.5 милиона евро. Иззети са и компютри със 100 терабайта данни - "The Times" отбелязва, че това е повече от библиотеката на американския Конгрес.

Финландските медии съобщават, с позоваване на военен източник, че финландските спецслужби са наблюдавали дейността на Airiston Helmi. Големите покупки на недвижими имоти във Финландия от руснаци са привлекли вниманието на финландското правителство, което смята, че зад това може да план на Кремъл за хибридна атака.