Президентът на Финландия Александър Стуб защити решението на страната си да закупи оръжие от Израел въпреки войната в Газа, съобщава "Ройтерс".

Той бе категоричен, че то няма връзка с нежеланието на Хелзинки да признае независима палестинска държава в момента.

Финландия придобива наземна система за противоракетна отбрана на голяма надморска височина, наречена "Прашката на Давид" от Израел. Хелзинки смята системата за високо приоритетна за отбраната на страната поради продължаващите ракетни атаки на съседна Русия срещу цивилни и военни цели в Украйна.

Стуб, който встъпи в длъжност през март, определи своята и новата външнополитическа позиция на Финландия като "реализъм, основан на ценности", който според него е за "постигане на нещата в света такъв, какъвто е", вместо "насърчаване на света само така, както искам да го видя".

Финландия възобновява финансирането за Агенцията на ООН за палестинските бежанци

Финландия възобновява финансирането за Агенцията на ООН за палестинските бежанци

От ООН са предоставили задоволителни гаранции

Според него моментът не е подходящ за признаване на палестинска държава. Финландия държи на позицията си въпреки факта, че нейните скандинавски съседи - Швеция, Исландия, а наскоро и Норвегия, вече са го направили.

"В случая с Израел и Палестина реализмът, основан на ценности, надделява в нашето мислене за признаването на Палестина в смисъл, че искаме това признаване не ако, а когато се случи, да има въздействие върху решение за две държави и мирно решение", поясни той.

Миналия месец Стуб заяви, че признаването на палестинска държава от страна на Финландия е "въпрос на време" и че подходящият момент ще бъде избран стратегически за насърчаване на мира в Близкия изток.

Той поясни, че решението няма "нищо общо с" оръжейната сделка с Израел.

"Разглеждам само реализма, с други думи, факта, че имаме нужда от тези оръжия. Мисля за финландската сигурност", изтъкна той.