Компанията Terrafame, която е 67% финландска собственост, обяви началото на добив на уран. Финландия заяви, че това ще направи Европа по-енергийно независима.

Това съобщи Euronews.

Известно е, че компанията планира да започне добив на уран до лятото на 2024 г. Червенокожите планират да добиват в мината Talvivaara близо до Соткамо. Досега там са добивани никел и кобалт. Те се използват за производство на батерии за електрически автомобили.

Финландия тества внос на втечнен газ

Финландия тества внос на втечнен газ

Нови доставки в замяна на "Газпром"

Предварителните инвестиции в добива на уран се оценяват на около 20 милиона евро. Очаква се пълният му производствен капацитет да бъде достигнат до 2026 г. След това заводът трябва да произвежда до 200 тона уран годишно. Така Финландия ще бъде първата страна в Европейския съюз, която ще добива уран.

Украйна е единствената страна в Европа, която произвежда 500-800 тона уран годишно. Много по-малко се добива в Германия и Румъния. Русия е най-големият доставчик.

Арбитражен съд: Финландия не трябва да плаща на "Газпром" в рубли

Арбитражен съд: Финландия не трябва да плаща на "Газпром" в рубли

Провал на плановете на Путин

"Използването на естествения уран на Terrafame в производството на енергия ще спомогне за постигането на целите, свързани с климата, тъй като при производството на ядрена енергия не се отделя въглероден диоксид", заяви главният изпълнителен директор Йони Лукарайнен.