Финландия започна тестово подаване на газ от плаващия терминал за втечнен природен газ Exemplar, съобщи АП.

"Първите молекули газ бяха успешно подадени от терминала за втечнен природен газ към финландската газова мрежа в четвъртък вечерта. Това беше първият етап от тестовия период", заявиха от финландската национална газова компания Gasgrid Finland.

Арбитражен съд: Финландия не трябва да плаща на "Газпром" в рубли

Арбитражен съд: Финландия не трябва да плаща на "Газпром" в рубли

Провал на плановете на Путин

Търговското разпределение на газа може да започне около средата на януари, заяви главният изпълнителен директор на компанията Оли Сипиля.

Плаващият терминал за втечнен природен газ Exemplar, предназначен да замени доставките на газ за Финландия по руския газопровод, пристигна в дълбоководното пристанище Инкоо в сряда.

През май финландската национална газопреносна компания Gasgrid Finland подписа десетгодишен договор за наем на терминала Exemplar с американската компания Excelerate Energy. Общата стойност на договора е 460 милиона евро, или около 126 000 евро на ден. Регазифициран газ по газопровода Balticconnector ще се доставя и на Естония.

Втечненият природен газ ще се доставя на Exemplar с танкери два пъти месечно. Първият кораб за втечнен природен газ се очаква да пристигне през януари.