Финландското правителство ще обмисли удължаване на блокадата за пътните контролно-пропускателни пунктове на границата с Русия в началото на април, съобщава Yle.

Обсъждането ще започне на 2 април, след Великден.

Контролно-пропускателните пунктове на границата с Русия ще бъдат затворени, докато Финландия не приеме закон за временни мерки за борба с така наречената инструментална миграция (когато бежанците се използват като начин за постигане на определени цели), позволяващ отказ на подслон точно на границата.

Очаква се законопроектът да влезе в парламента през април.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова по-рано заяви, че решението на Финландия да затвори граничните пунктове създава нови разделителни линии в Европа и отговорът на Москва на тези действия ще бъде разработен в междуведомствен формат.

Финландия счита Русия за най-голямата заплаха за сигурността си

Финландия счита Русия за най-голямата заплаха за сигурността си

Според Финландската служба за сигурност и разузнаване

Припомняме, че Русия остава най-голямата заплаха за финландската национална сигурност, според Финландската служба за сигурност и разузнаване (СУПО). 

Агенцията заяви във вторник, че няма причина Русия да промени поведението си на източната граница на Финландия.

Отбелязва се, че миналата година Русия е започнала да насочва хора без необходимите документи за пътуване към финландските гранични контролно-пропускателни пунктове.

На събитие, отбелязващо издаването на годишния доклад, Теему Турунен, изпълняващ длъжността директор на агенцията, каза, че заплахата по източната граница е дългосрочен проблем. Той отбеляза, че инструментализирането на мигрантите е лесен начин за Русия да държи Финландия на нокти. Инструментализираната миграция е средство Русия да изрази недоволството си от членството на Финландия в НАТО.

"Русия третира Финландия като неприятелска държава и като цел за шпионаж и дейности за злонамерено влияние", се казва в съобщението.

Финландия и Швеция насърчават ЕС за още санкции срещу Русия

Финландия и Швеция насърчават ЕС за още санкции срещу Русия

Искат мерки срещу отговорните за смъртта на Навални

Русия е предприемала действия, целящи сплашване на Финландия. Крайната цел на тези действия е да насочат вземането на решения в желаната посока или да ограничат способността на правителството да взема решения.

Войната в Украйна обаче означава, че фокусът на Русия не е върху Финландия, което означава, че военна заплаха не е вероятна в близко бъдеще.

Агенцията обаче предупреди, че Финландия не трябва да подценява операциите на руското разузнаване.

"Има нови възможности и нови средства и те се стремят да ги използват. Един възможен метод е използването на различни престъпни организации за постигане на целите им", каза Турунен.

Агенцията разкри, че е участвала в проверка на хора, пристигащи на източната граница.

"Възможността за използване на търсещи убежище като шпиони е много ограничена", каза Турунен, имайки предвид съобщенията, че някои от лицата, преминаващи границата, могат да представляват заплаха за сигурността на Финландия.

Той добави, че мнозинството руснаци, живеещи във Финландия, не подкрепят действията на руското правителство. Освен това, според Турунен, руснаците, живеещи тук, не са се организирали в някакво значително движение.

"Рискът те да се превърнат във влиятелна сила във финландското общество е доста малък", каза той.

Дори пълният колапс на руското правителство най-вероятно няма да предизвика голям приток на руснаци през финландската граница.

Финландия обмисля да блокира със закон влизането на мигранти от Русия

Финландия обмисля да блокира със закон влизането на мигранти от Русия

Хелзинки се готви за продължителен натиск от страна на Москва

СУПО отбеляза, че освен Русия, Китай също шпионира Финландия.

Финландия и Швеция смятат, че Европейският съюз (ЕС) трябва да засили санкциите срещу Русия след смъртта в затвора на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Това заяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом.

"Фактът, който виждаме - че смъртта на Алексей Навални е ясно свързана с ръководството на Русия, налага да включим санкции, насочени конкретно към отговорните за смъртта му", посочи той на съвместна пресконференция със своя финландски колега Елина Валтонен.

"Разбира се, считаме и че санкциите като цяло, санкционният пакет, трябва да бъдат разширени, защото виждаме, че те са от значение, когато става въпрос за намаляване на способността на Русия да води своята незаконна война срещу Украйна", подчерта още Билстрьом.

По негови думи двете скандинавски страни настояват и за режим на санкции срещу Беларус заради подкрепата му за Русия във войната.

Финландия: Русия се готви за дълъг конфликт със Запада, но не е непобедима

Финландия: Русия се готви за дълъг конфликт със Запада, но не е непобедима

Хелзинки иска повече разходи и координация за европейската отбрана