Ваксинацията срещу COVID-19 в Европейския съюз може да започне преди края на 2020 г., тъй като първите граждани на ЕС могат да бъдат ваксинирани през декември, разкри в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В частта от речта си, насочена към COVID в Европейския парламент, фон дер Лайен също предупреди, че макар да е разбираемо хората да искат облекчаване на мерките за ограничаване, мерките, отпуснати в неподходяща степен, могат да имат обратен ефект и могат да увеличат риск от третата вълна на пандемията.

По-рано тази седмица ЕС обяви шестото си споразумение за снабдяване с ваксини, осигуряващо 160 милиона дози от кандидата за коронавирус на Moderna.

Но фон дер Лайен каза, че макар ваксините да са важни, "това, което има значение, са ваксинациите"

"Държавите-членки трябва да се приготвят сега. Говорим за милиони спринцовки, говорим за студени вериги за доставки, говорим за организиране на центрове за ваксинация, говорим за обучен персонал... Всичко това трябва да бъде подготвено", предупреди тя.

Германия започва ваксинации от декември

Германия започва ваксинации от декември

Страната е осигурила над 300 милиона дози ваксини

И все пак Фон дер Лайен призова европейските граждани да продължат да зачитат ограниченията, дори и мерките да навредят на бизнеса.

"С близо 3000 смъртни случая на ден COVID-19 бе причина номер едно за смърт в ЕС миналата седмица. Болниците остават под стрес, а в някои региони някои интензивни отделения са претоварени", каза тя.

"Трябва да се учим от лятото и да не повтаряме същите грешки. Прекаленото отпускане е риск за трета вълна след Коледа", каза фон дер Лайен и добави, че "тази Коледа ще бъде различна и да, ще бъде по-тиха".

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че може да одобри първите ваксини срещу коронавируса по-късно тази година или началото на следващата, след като провери най-обещаващите кандидати.

Това е разяснение след коментар на председателя на фон дер Лайен миналата седмица, че агенцията може да одобри ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna преди края на декември.

Pfizer-BioNTech вече изпратиха данните на европейската агенция, след като обявиха, че клиничните изпитания показват, че експерименталната ваксина е с 95% ефективност.

От Moderna съобщиха, че тяхната ваксина е показала 94,5% ефективност, а тази на Oxford University-AstraZeneca - 70%.

Няколко европейски държави вече разкриха стратегии за имунизация от коронавируса.

Шпигел: Който контролира ваксината, ще управлява света

Шпигел: Който контролира ваксината, ще управлява света

Ако COVID-19 показа нещо, това е, че светът е егоистичен и егоцентричен