Европейската агенция по лекарствата съобщи, че може да одобри първите ваксини срещу коронавируса по-късно тази година или началото на следващата, след като провери най-обещаващите кандидати, информира АФП.

Това е разяснение след коментар на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналата седмица, че агенцията може да одобри ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna преди края на декември.

Г-20 се обяви за достъпни ваксини и възстановяване на икономиките

Г-20 се обяви за достъпни ваксини и възстановяване на икономиките

След двудневна среща на върха, която се проведе онлайн

В съобщение до АФП агенцията пише, че на този етап е трудно да се прогнозира кога може да бъде издадено разрешение, тъй като продължават да получават информация и прегледите не са приключили. Но агенцията пояснява, че може да стигне до заключение и одобрение на най-обещаващите кандидати в края на тази година или началото на следващата.

Базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата се опитва да ускори разрешенията за прилагане на ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna, и Oxford University-AstraZeneca.

Великобритания обмисля "COVID паспорти" за ваксинираните

Великобритания обмисля "COVID паспорти" за ваксинираните

Предвиждат се привилегии за притежателите на новия документ

Pfizer-BioNTech вече изпратиха данните на европейската агенция, след като обявиха, че клиничните изпитания показват, че експерименталната ваксина е с 95% ефективност.

От Moderna съобщиха, че тяхната ваксина е показала 94,5% ефективност, а тази на Oxford University-AstraZeneca - 70%.

Няколко европейски държави вече разкриха стратегии за имунизация от коронавируса.