Германия може да започне ваксиниране срещу COVID-19 още от следващия месец, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от "Ройтерс".

"Има причина да бъдем оптимисти, че тази година ще има одобрение за ваксина в Европа", каза Шпан в интервю за издателската група RedaktionsNetzwerk Deutschland. И тогава можем да започнем веднага."

Той каза, че е поискал германските федерални провинции да подготвят центровете си за ваксинация до средата на декември и че това върви добре. "Предпочитам да има готов център за ваксинация няколко дни по-рано, отколкото одобрена ваксина, която не се използва веднага."

В Германия протестират срещу COVID-мерките

В Германия протестират срещу COVID-мерките

Демонстрацията се провежда в Лайпциг

Германия е осигурила над 300 милиона дози ваксини чрез Европейската комисия, каза Шпан и добави, че това е повече от достатъчно и дори оставя място за споделяне с други страни.

Припомняме, че по-рано този месец Германия влезе в едномесечна частична блокада в опит да ограничи ново огнище на вируса. Докато на училищата, работните места и магазините беше разрешено да останат отворени, баровете, ресторантите и местата за забавление беше наредено да бъдат затворени.

Тези мерки доведоха до протести.

Припомняме, че и други европейски държави планират ваксиниране от декември. Сред тях са Великобритания и Испания.