Европа дълго време приемаше газопровода "Северен поток 2" изключително като икономически проект, но той е и силно политически проект, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред европейски медии.

По думите й, отстъпчивата позиция на Европа не само не е направила поведението на Москва по-конструктивно, но е дала негативен ефект.

"Убедена съм, че това е и силно политически проект. Но поведението на Русия не се подбори и дори се влошава. Надеждата, че благодарение на този газопровод ще има напредък в отношенията ни, угасва. Русия не смята да променя поведението си заради изграждането на тази инфраструктура. Затова ние трябва да реинтегрираме тази тема в по-широкия контекст на отношенията ни с Москва." - коментира Урсула фон дер Лайен в интервю, публикувано в "LesEchos".

"Бъдете смели" за противопоставяне на Русия и Турция, призовава Фон дер Лайен

"Бъдете смели" за противопоставяне на Русия и Турция, призовава Фон дер Лайен

ЕС готви замразяване на активи, подобно на закона Магнитски в САЩ

Припомняме, в Европа отново се чуха призиви "Северен поток 2" да бъде спрян - като част от обсъждания пакет от санкции заради покушението срещу опозиционера Алексей Навални. Москва продължава да твърди, че това е икономически проект и изрази негодувание, че може да не бъде довършен заради отравянето на Навални.