Фондация "Кадафи" обяви днес, че семействата на заразените със СПИН либийски деца са приели финансови компенсации, което ще позволи да бъде разрешен случаят с българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия, информира АФП.

"Ние постигнахме компромис, приемлив за семействата. Детайли ще бъдат оповестени по-късно. Това споразумение удовлетворява всички страни и слага край на кризата", обяви Салах Абделсалем - директор на фондацията, която беше посредник между либийското правителство, семействата и ЕС.

Междувременно Франс прес съобщи, че президентът на САЩ Джордж Буш е поискал от либийския лидер Муамар Кадафи да се намеси, за да издейства освобождаването на шестимата български граждани - пет медицински сестри и един лекар.

В посланието си, което е било връчено на Либия в понеделник, президентът Буш изразява желание Триполи да спази обещанието си да завърши процеса на обезщетяване на семействата на жертвите на атентата срещу самолет Боинг над Локърби през 1988 година и на атентата срещу берлинска дискотека през 1986 година уточни Белият дом.