Американското списание Forbes отбелязва, че в рускоезичния сегмент на интернет активно се обсъжда предстояща атака срещу руските войски в Украйна от десетки хиляди безпилотни летателни апарати (БПЛА), която сега се подготвя в Киев и която може радикално да промени ситуацията на фронтовата линия.

Олексий Арестович, доскорошен съветник на свободна практика в канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски, говори за предстоящата атака с дронове през януари,. А през февруари украинският генерален щаб обяви създаването на "първата в света ударна рота от дронове".

Според телеграм канала "Руский инженер" Украйна е закупила в Китай всички налични на пазара компоненти за сравнително евтини състезателни дронове FPV, оборудвани с видеокамери ("според косвени оценки, 50 000-100 000 броя").

Русия: Украински дрон ударил руската Тулска област
Обновена

Русия: Украински дрон ударил руската Тулска област

Съобщава се за ранени

Тези дронове са с по-малки размери от стандартните квадрокоптери, но са оборудвани с мощни двигатели, които позволяват на лекия дрон да развива скорост до 200 км/ч.

Достатъчно е да прикрепите към него граната - и дронът може да се използва като радиоуправляем робот-камикадзе, който е в състояние доста точно да поразява цели на сравнително голямо разстояние от оператора, който го управлява чрез видеовръзка.

Тактиката беше използвана за първи път успешно от въоръжените сили в края на юли миналата година, припомня Forbes, когато импровизиран дрон FPV премина през вратата на окупирана от руската армия сграда, преди да експлодира вътре.

Оттогава подобни атаки станаха широко разпространени. В мрежата можете да намерите видеоклипове, в които импровизирани радиоуправляеми камикадзета нанасят удари по руски танкове (устройството може лесно да се вкара в отворен люк) или по окопани руски единици, които не могат да бъдат достигнати от директен огън от земята.

Според Forbes най-малко половината полети на такива дронове са успешни, тоест те поразяват набелязаната цел - въпреки факта, че "в сравнение с други управляеми оръжия и боеприпаси, те са евтини и лесно достъпни".

Дронове в залива на Севастопол, моряци използвали и стрелково оръжие

Дронове в залива на Севастопол, моряци използвали и стрелково оръжие

Въпреки че е работила и противовъздушната отбрана

Изданието цитира изчисления, според които създаването на всяко такова импровизирано камикадзе струва само няколко стотин долара, което е много по-евтино дори от обикновен висококачествен квадрокоптер - да не говорим за иранските "Шахеди", за всеки от които Москва плаща, според някои оценки, от 20 до 50 хиляди долара.

Нападение от 50 000 дрона, отбелязва телеграм каналът "Руский инженер", може да се превърне в атака с безпрецедентни размери. Като се има предвид, че състезателните дронове са много устойчиви на радиосмущения, няма да е възможно да бъдат спрени с обикновени заглушители.

Вълни от летящи камикадзета могат да идват и да си отиват, удряйки руски позиции, "докато всички цели бъдат унищожени", пише Forbes.

Как Украйна научи геймърите да управляват дронове

Как Украйна научи геймърите да управляват дронове

Използват се както военни, така и цивилни устройства