През двете години на пълномащабна война срещу Украйна Русия подобри адаптивността си и се научи да въвежда иновации. В частност, Москва стана по-добра в използването на безпилотни самолети, предупреждава Foreign Affairs.

"Украйна е по-добра в тактическата адаптация: учи се и се усъвършенства на бойното поле. Русия се справя по-добре със стратегическата адаптация, или ученето и адаптирането, което засяга националната и военната политика, например как държавите използват ресурсите си. И двете форми на адаптация са важни. Но именно вторият вид е най-важен за спечелването на войни", пише пенсионираният генерал-майор от австралийската армия Мик Райън в статия за Foreign Affairs.

Така, след месеци на война срещу Украйна, Русия адаптира структурата си за командване и управление, като през април 2022 г. беше назначен един командир. Резултатът е по-обединени усилия, които изместват руската инвазия от няколко отделни и некоординирани кампании в северната, източната и южната част на Украйна към руска офанзива и окупация на градове като Северодонецк.

Русия е променила начина на водене на близък бой. В началото на войната врагът използваше конвенционални сухопътни части с размер на батальон. През последните 12 месеца обаче руснаците еволюираха от такива батальони и сега комбинират елитни сили с конвенционални, оставяйки на окупаторите вълни от зле обучени, "сили за еднократна употреба", които могат да претоварят и изтощят украинските войници, преди да пристигнат по-професионални части.

Сред важните промени се споменава и адаптирането на Руската федерация към отбраната, както и по-добрата защита на оборудването - по-специално генералът споменава "клетките", които руснаците са заварили на оборудването си. Отбелязва се, че през 2023 г. руското командване дори е издало официална инструкция за това как да се изработват и монтират "клетки" за камиони, артилерия и бронирани машини. Сега Москва предлага такава защита на експортните версии на своите бронирани превозни средства.

Според Мик Райън Русия е станала много по-добра и в използването на безпилотни летателни апарати.

"Въпреки че Русия по-бавно използваше безпилотни летателни апарати за широк спектър от цели, тя вече изпревари Украйна по брой на леснодостъпни безпилотни летателни апарати и боеприпаси и по способност да ги използва. Москва постигна това, като мобилизира местната си отбранителна индустрия и получи критични технологии от чужбина, въпреки западните санкции. Руската федерация вече изпреварва Украйна по отношение на безпилотните самолети и боеприпасите. Тази разлика вероятно ще се задълбочи", се казва в статията.

Франция ще предостави на Украйна повече и разнообразни оръжия

Франция ще предостави на Украйна повече и разнообразни оръжия

Ключово решение на Елисейския дворец

Използването на безпилотни летателни апарати от страна на Русия, в съчетание с нейните отбранителни линии, повече артилерия, бойни хеликоптери, боеприпаси в тях и по-чувствителни системи за разузнаване и наблюдение, е основна причина за неуспешната контраофанзива на Украйна през 2023 г. И тъй като Русия научава повече и продължава да увеличава производството на дронове, тя ще придобива все повече предимства.

Традиционната силна страна на руснаците - електронната война - изигра незначителна роля в първите дни на инвазията, но сега тя "избуя" с удвоена сила.

"Руската армия работи със стратегическата си отбранителна промишленост за разработване и внедряване на разнообразни нови и усъвършенствани системи за електронна борба, базирани на превозни средства и личен състав. Те блокират украинските комуникации, за да нарушат сплотеността на подразделенията и да забавят способността на страната да атакува. Електронната война също така прекъсва комуникациите между безпилотните самолети и техните оператори, помага на Русия да открие станциите на операторите на безпилотните самолети, затруднява Украйна да открие руския щаб и, което е важно, блокира или намалява ефективността на украинските прецизни оръжия (включително високопроходимата артилерия)", добави Райън.

В същото време той подчерта, че Русия не е успяла да се адаптира по този начин във всички области. Например, Украйна е напред по отношение на ударите на далечни разстояния - по-специално срещу вражески летища, електроцентрали и т.н.", каза Райън.

Имаме още възможности да помагаме на Украйна, уверява Тагарев

Имаме още възможности да помагаме на Украйна, уверява Тагарев

Няма да останем беззащитни, защото сме част от най-големият военен съюз НАТО

Същевременно той подчерта, че Русия не е в състояние да се адаптира по този начин във всички области. Например Украйна е напред по отношение на ударите с далечен обсег - по-специално срещу вражески летища, енергийната инфраструктура на противника и други подобни. Не остана незабелязан и фактът, че Украйна е развила мощен потенциал за нанасяне на морски удари.

За да не допусне Руската федерация да успее в разгърнатата срещу Украйна война, държавата ни трябва да изгради собствен стратегически подход към обучението и адаптацията, казва австралийският генерал. Например, украинските части могат да започнат с по-бързо споделяне на успешните адаптации с други части. Също така е важно НАТО и Украйна да ускорят обмена на уроци по водене на война. Доставката на модерни оръжия от западните партньори също е важен аспект.