Френският премиер Едуар Филип обяви, че Париж скоро може да забрани протестите в "най-тежко засегнатите" квартали, след като в събота радикалните протестиращи превърнаха демонстрация на "жълтите жилетки" на бул. "Шанз-Елизе" в тотален хаос, трошейки витрини, разграбвайки магазини и палейки автомобили.

Макрон: “Жълтите жилетки” искат да унищожат Франция

Макрон: “Жълтите жилетки” искат да унищожат Франция

Вчера "жълти жилетки" разграбиха магазини и ресторанти

"От следващата събота ще забраним протестите на "жълтите жилетки" в кварталите, които бяха най-тежко засегнати, след като виждаме признаци за присъствието на радикални групировки и тяхното намерение да причиняват щети", коментира Филип, цитиран от "Ройтерс".

По-рано днес стана ясно, че бъдещи протести и демонстрации биха могли да бъдат забранени в сърцето на Париж, след като френският президент Еманюел Макрон се консултира с министрите си на вътрешните работи и на правосъдието по време на извънредно заседание.

„Жълти жилетки” разграбват магазини в Париж при сблъсъци с полицията

„Жълти жилетки” разграбват магазини в Париж при сблъсъци с полицията

Френските власти са мобилизирали над 5000 полицаи

Протестиращите започнаха изстъпленията си на емблематичния "Шанз-Елизе", след като полицията се опита да премахне барикадите, издигнати от протестиращите. Демонстрацията, която се проведе за 18-и пореден уикенд, след това прерасна в безредици, като бяха подпалени коли и разбити и разграбени магазини. Полицейски части за борба с безредиците отговориха със сълзотворен газ и други средства, при което имаше ранени, включително и журналисти.