Френският антимонополен регулатор наложи глоба в размер на 500 млн. евро на Google за това, че не е напълно изпълнил временните заповеди, които регулаторът издаде в спор с медиите в страната, предаде "Ройтерс".

Американският технологичен гигант трябва в рамките на следващите два месеца да представи предложения за това как ще компенсира новинарските агенции и други медии за използването на техните новини. Ако не го направи, ще бъде изправен пред още глоби до 900 000 евро на ден.

Медиите в Дания се обединяват Facebook и Google да им плащат за авторски права

Медиите в Дания се обединяват Facebook и Google да им плащат за авторски права

ървият опит в Европа колективно да се преследват претенции с технологичните гиганти

Издателите на новинарски медии APIG, SEPM и АФП обвиняват технологичния гигант, че не е започнал добросъвестно разговори с тях, за да намерят общ език за заплащането на новинарско съдържание онлайн, съгласно неотдавнашна директива на ЕС, която създава така наречените "съседни права".

Казусът сам по себе си се фокусира върху това дали Google е нарушил временни заповеди, издадени от антимонополния орган, който настоя такива преговори да се проведат в рамките на три месеца с медии, които ги поискат.

APIG, която представлява най-големите издатели на печатни медии ("Фигаро", "Монд" и др.), остава един от ищците, въпреки че подписа рамково споразумение, откакто то беше временно спряно в очакване на решение на антимонополния регулатор, са уточнили източници на "Ройтерс".

Франция глоби Google с $268 млн. за нарушения на антитръст законодателство

Франция глоби Google с $268 млн. за нарушения на антитръст законодателство

Google не оспорва фактите по делото