Франция е готова да обсъжда автономия за френската карибска територия Гваделупа, ако това е в интерес на хората, които живеят там. Това обяви министърът от френското правителство Себастиен Лекорну, цитиран от "Ройтерс".

В Гваделупа и близкия френски остров Мартиника от няколко дни се разразиха протести срещу COVID-19 мерките, които прераснаха до насилие.

Сблъсъци заради Covid мерки продължават в Гваделупа

Сблъсъци заради Covid мерки продължават в Гваделупа

Силите за сигурност и пожарникари са подложени на обстрел в Мартиника

Лекорну, министърът на отвъдморските територии на Франция, отбеляза във видео в YouTube, че някои избрани длъжностни лица в Гваделупа са повдигнали въпроса за автономия, променяща статута ѝ на отвъдморски регион.

"Правителството е готово да говори за това. Няма лоши дебати, стига тези дебати да служат за разрешаване на истинските ежедневни проблеми на хората в Гваделупа", коментира той.

Това била една от поредицата инициативи, които той каза, че правителството в Париж ще предприеме в Гваделупа, включително подобряване на здравеопазването, инфраструктурни проекти и схема за създаване на работни места за млади хора.

Макрон притеснен от "много експлозивната" ситуация в Гваделупа

Макрон притеснен от "много експлозивната" ситуация в Гваделупа

Заради протестите срещу COVID-19 ограниченията

Френското правителство тази седмица обяви, че ще отложи изискването служителите в публичния сектор в Гваделупа и Мартиника да получат ваксина срещу COVID-19.

Това предизвика протести, разпалвайки дългогодишни оплаквания относно стандарта на живот и отношенията с Париж.

В Гваделупа има историческо недоверие към справянето на френското правителство със здравни кризи, след като много хора са били изложени на токсични пестициди, използвани в бананови плантации през 1970-те години.

Covid бунтовете в Мартиника набират сила, нападат полицаи и журналисти

Covid бунтовете в Мартиника набират сила, нападат полицаи и журналисти

10 полицаи са ранени, един тежко