Протестите срещу ограниченията на COVID-19 на френската територия на Мартиника се засилиха и ситуацията е "много напрегната", каза държавен служител в петък, след като бунтовниците раниха полицаи, нападнаха журналисти и подпалиха резиденцията на държавния представител, съобщава "Ройтерс".

"Последната нощ бе очевидно по-интензивна от предните", каза местен говорител на френската държава.

Мартиника и съседната Гваделупа са засегнати от сблъсъци през последната седмица, след като френското правителство наложи по-строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманин каза в петък, че властите в Мартиника и Гваделупа са извършили 10 ареста след стрелба в четвъртък вечерта, като са ранени няколко души.

Журналисти от френска телевизия, новинарски и фото агенции бяха нападнати в четвъртък вечерта, съобщи медийната група Altice в изявление, потвърждаващо по-ранните думи на министъра. Един полицай е тежко ранен и се нуждае от операция, съобщиха местните власти. Общо 10 полицаи са ранени.

Прокурорите казаха, че маскирани са се опитали да запалят и официалната резиденция на префекта, най-висшия представител на централната френска държава там, но не са нанесени значителни щети.

Френското правителство проведе спешна кризисна среща в петък, за да разгледа развитието на събитията, тъй като бунтовете все още продължават, каза източник, близък до френския външен министър.

Задължителните ваксинации за здравните работници, мярка, която вече е въведена в останалата част на Франция, предизвика недоволство сред мнозинството чернокожи на островите.

Някои нарекоха мерките - връщане към ерата на робството на Франция, настоявайки, че трябва да им бъде позволено да правят собствен избор относно здравното лечение. Протестиращите също призовават за повишаване на заплатите и по-ниски цени на енергията.

Местните власти на Мартиника наредиха полицейски час в четвъртък, след като протестиращи ограбиха магазини и издигнаха горящи барикади.

В Гваделупа, където протестите започнаха по-рано, има историческо недоверие към управлението на правителството при здравни кризи, след като много хора бяха систематично изложени на токсични пестициди, използвани в бананови плантации през 70-те години на миналия век.

Сблъсъци заради Covid мерки продължават в Гваделупа

Сблъсъци заради Covid мерки продължават в Гваделупа

Силите за сигурност и пожарникари са подложени на обстрел в Мартиника