Франция и Германия са се договорили да разработят нов европейски изтребител, който да замени съществуващите им самолетни флотилии, като това е част от множество мерки за засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната и сигурността.

Това показва документ, публикуван след съвместно заседание на правителствата на Франция и Германия в Париж, съобщава "Ройтерс".

Двете страни трябва да излязат с пътна карта за разработването на новия самолет до средата на 2018 г., се изтъква в документа.

Двете правителства също така са се споразумели да създадат рамка за сътрудничество за следващия модел на щурмовия хеликоптер "Тигър" и за тактически ракети въздух-земя.

В документа също така се посочва, че двете страни са се разбрали да работят заедно за доставка на сухопътни военни системи, включително тежки танкове и артилерия, като се очаква до 2019 г. да бъде подписан договор за ръководения от Германия проект за производство на европейски безпилотни самолети ("Eurodrone").

Проектът за разработването на боен самолет слага край на разделението, което доведе до оттеглянето на Франция от проекта за европейски изтребител "Юрофайтър" през 1980-те години, за да започне да произвежда свой собствен боен самолет "Рафал".

В документа се посочва, че новата бойна система, която според анализатори може да включва смес от управляеми и безпилотни самолети, ще замени както "Юрофайтър", така и "Рафал".

В документа обаче не се казва каква ще бъде ролята на Великобритания в разработването на новия изтребител. Великобритания е водещата военна сила в Европа и партньор в проекта за "Юрофайтър" заедно с Германия, Испания и Италия.

Европа в момента разполага с три бойни самолета - "Юрофайтър Тайфун", "Рафал" и "Грипен".