Френското национално събрание гласува в сряда да направи задължително издигането на знамето на ЕС над кметствата във Франция - ход, който разгневи евроскептиците в страната, пише европейската редакция на "Политико".

Законопроектът, който беше внесен от партията "Възраждане" на президента Еманюел Макрон, беше одобрен с малко мнозинство след гласуване в парламента, като 130 депутати гласуваха "за" и 109 "против".

Във Франция европейското знаме често се вижда да се вее до френския трикольор в много министерства, кметства и обществени сгради, но това е доброволно и е оставено на преценката на местните власти. Решението от сряда ще направи задължително издигането на знамето за малки и големи градове с население над 1500 души.

Парламентарните дебати преди гласуването бяха остри, като депутатите, принадлежащи към крайнодясната партия на Марин Льо Пен, "Национално обединение", обвиниха правителството в потъпкване на френската идентичност.

"Депутатите на Макрон показват пренебрежението си към френския народ... Има само три цвята, на които французите се кланят в своите училища, на церемонии, когато почитат мъртвите си, това е бяло, синьо и червено", каза Жан-Филип Танги, депутат от "Национално обединение".

Този ход също така провокира известно безпокойство в лявата коалиция NUPES, която е разделена по отношение на европейските политики - с по-евроскептична крайна левица, която се противопостави на законопроекта, и проевропейска партия на Зелените, която го подкрепя.

Сега законопроектът трябва да мине гласуване във френския Сенат, преди да стане закон.

Крайнодясната Льо Пен иска тесни връзки НАТО-Русия след войната в Украйна

Крайнодясната Льо Пен иска тесни връзки НАТО-Русия след войната в Украйна

Приета с отворени обятия от Путин в Кремъл през 2017 г., сега тя се опитва да обясни, че е независима