Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан призова Техеран да бъде "конструктивен" по време на преговорите със световните сили през следващата седмица във Виена, съобщава "Франс прес".

Европейският съюз се опитва да върне администрацията на американския президент Джо Байдън в ядреното споразумение, за да ограничи амбициите на Техеран.

САЩ няма да участват пряко в дискусиите, включващи също Китай, Германия, Русия и Великобритания.

Иран отхвърля поетапно премахване на санкциите

Иран отхвърля поетапно премахване на санкциите

САЩ да отменят всички санкции за да се възобнови ядреното споразумение

Но за първи път откакто бившият американски президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран през 2018 г., ще присъства американска делегация.

Съгласно ядреното споразумение от 2015 г. Иран получи премахване на международните санкции в замяна на приемане на ограничения на програмата си, целейки успокояване на опасенията, че може да се сдобие с ядрени оръжия.

Байдън обеща да се присъедини отново към споразумението, при условие че Иран първо се върне към спазването на ангажиментите, които изостави, за да отмъсти за оттеглянето на Тръмп и повторното налагане на тежки санкции.

САЩ и Иран отиват във Виена за непреки преговори за ядреното споразумение

САЩ и Иран отиват във Виена за непреки преговори за ядреното споразумение

"Иран и САЩ ще бъдат в един и същи град, но не в една стая"

Льо Дриан е разговарял с иранския си колега Мохамед Джавад Зариф днес и "приветства предстоящото подновяване на дискусиите във Виена относно ядреното споразумение".

Той също така "насърчи Иран да бъде конструктивен в дискусиите... да определи през следващите седмици какво трябва да се направи за пълно връщане към спазването на споразумението", отбеляза Льо Дриан в изявление.

"Франция ще участва по прагматичен и в същото време взискателен начин. Призовах Иран да се въздържа от всяко по-нататъшно нарушаване на настоящите си ангажименти в ядрената област, което може да навреди на динамиката на възобновяване на дискусиите", добави той.

Иран плаши да намали още ангажиментите си по ядреното споразумение

Иран плаши да намали още ангажиментите си по ядреното споразумение

Ако другите страни по споразумението не изпълнят задълженията си

Техеран настоя, че Вашингтон трябва да прекрати санкциите, преди да предприеме каквито и да било стъпки, за да се върне към изпълнение на споразумението, и отказа да проведе преки преговори със САЩ.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс нарече преговорите във Виена "здравословна крачка напред", а Вашингтон "остава отворен" за директна среща с Техеран.