Независимият центрист Еманюел Макрон ще се изправи срещу крайнодясната Марин льо Пен на балотажа на 7 май на президентските избори във Франция.

39-годишният Макрон, който досега никога не се беше явявал на избори, обяви пред ликуващите си привърженици: "Само за година ние променихме лицето на френската политика."

Пресата за Франция: Загуба за партиите на статуквото и избор между прогреса и смъртта

Пресата за Франция: Загуба за партиите на статуквото и избор между прогреса и смъртта

Пресата в Европа разглежда резултата като загуба за традиционните партии

От своя страна Марин льо Пен призова "всички патриоти" да се присъединят към нея и да се "съсредоточат върху това, което е от съществено значение - оцеляването на Франция".

При 100% преброени гласове Макрон води с 23.75%, Льо Пен - 21.53%

При 100% преброени гласове Макрон води с 23.75%, Льо Пен - 21.53%

В Париж Марин льо Пен е пета...

БиБиСи коментира, че Франция навлиза в непознати политически води - и това не е защото Марин льо Пен стигна до последния етап на президентските избори, а защото следващият държавен глава на страната почти сигурно ще е Еманюел Макрон.

А само преди няколко месеца това състояние на нещата във френската политика би изглеждало абсурдно. Макрон напусна социалистическото правителство, в което беше икономически министър, обръщайки гръб на покровителя си, президента Франсоа Оланд, и създаде свое политическо движение.

Макрон: Искам да бъда президент на патриотите срещу националистите

Макрон: Искам да бъда президент на патриотите срещу националистите

Надеждата за Франция и Европа...

Той нямаше опит в избори. Той нямаше подкрепа от партия. Той нямаше нищо от организационната подкрепа на Социалистическата партия, дясната "Републиканците" или дори на "Националния фронт" на Льо Пен.

И все пак Еманюел Макрон някак си разчете духа на времето. Той откри неизползван резервоар от подкрепа сред младите, разочарованите, но оптимистично настроените и противниците на цинизма.

Макрон е прагматичен - той твърди, че иска да създаде нов вид политика, разграждайки разделението между традиционното ляво и дясно. Неговата предизборна програма съчетава либерални икономически реформи с леви политики по социални теми. Той са иска да улесни компаниите да наемат и уволняват работна ръка, да намали данъците на бизнеса и да увеличи 35-часовата работна седмица. Макрон също така иска да разшири помощите за безработни към по-голям кръг хора, включително самонаетите, да превърне образованието в основен приоритет и да насърчи преминаването към възобновяема енергия.

Оланд, Фийон, Амон подкрепиха Макрон за втория тур

Оланд, Фийон, Амон подкрепиха Макрон за втория тур

Казньов, Ейро и Валс също застанаха зад него...

Той се представя като оптимист и проевропейски кандидат, който иска да лансира по-дълбока интеграция на страните от ЕС. Политическите анализатори го сравняват с бившия британски премиер Тони Блеър, но критиците му твърдят, че той само приказва и няма никакви политики.

Макрон може да стане най-младият президент на Франция, но дали може да си осигури мнозинство в парламента остава неясно. Той обеща да избере кандидати извън политическата система - половината от тях жени - за парламентарните избори през юни.