Франция няма да бъде въвлечена в "състезание по глупост" с популисткото правителство на Италия, властите на която предприеха вербални атаки срещу френския президент Еманюел Макрон. Това коментира френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо, съобщават световните осведомителни агенции.

"Нашето намерение не е да имаме състезание по глупост", изтъкна френският министър, добавяйки, че правителството ѝ няма да води война на думи или по друг начин да се опитва да отмъсти на Рим.

Салвини пожелава на Франция да се отърве от "ужасния" Макрон

Салвини пожелава на Франция да се отърве от "ужасния" Макрон

Френският народ да си върне бъдещето, съдбата и гордостта

Вицепремиерът и вътрешен министър на Италия Матео Салвини нарече Макрон "ужасен президент" в контекста на нарастващото напрежение заради миграцията между Рим и Париж.

Салвини, който също така е начело на крайнодясната партия "Лига", обвини френския държавен глава, че "говори много, но не постига много".

"Той дава уроци по щедрост, но след това отхвърля хиляди мигранти на италианската граница", коментира Салвини.

Салвини се надява Макрон да бъде победен на евроизборите

Салвини се надява Макрон да бъде победен на евроизборите

"Макрон вече не може да бъде наш събеседник"

Италианският вътрешен министър изтъкна още, че се надява "французите да се отърват от ужасен президент" на изборите за Европейски парламент на 26 май.

"Френският народ имаше избор между (Марин) Льо Пен и Е. Макрон и го направи", отбеляза Лоазо в "Туитър".

"Матео Салвини обижда французите. Какво печелят италианците от това? Нищо. Прави ли това някаква разлика във френската политика? Не", добави френската министърка.

Разпрата се случи, след като другият италиански вицепремиер Луиджи ди Майо обвини Париж, че водената от него политика в Африка е в стил от колониалната епоха, като "обеднява" африканците и ги кара да бягат от страните си към Европа, което доведе до привикването на италианския посланик във Франция от страна на френските власти.

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Ди Майо призова ЕС да наложи санкции на Франция за нейните политики в Африка