Френският генерален щаб съобщи, че след деветгодишно присъствие в Мали последните военнослужещи, участвали в операция "Бархан", са напуснали страната.

"В 13:00 ч. в понеделник последното подразделение на силите "Бархан", намиращо се на малийска територия, пресече границата между Мали и Нигер", цитира вестник "Фигаро" комюнике на генералния щаб.

По-рано в понеделник същият вестник съобщи, че няколко десетки души в град Гао в северната част на страната са участвали в демонстрация предишния ден с искане френските сили да ускорят оттеглянето си от страната. "Поставяме ултиматум от днес - неделя, 14 август 2022 г. - за окончателното напускане на Бархан в рамките на 72 часа", заявиха демонстрантите.

ООН връща войските в Мали от понеделник

ООН връща войските в Мали от понеделник

Управляващата хунта спря ротациите на войските за мисията от близо 12 000 души на 14 юли

Мали претърпя два последователни военни преврата - през август 2020 г. и май 2021 г. След това преходното правителство обеща, че държавата ще се върне към гражданско управление през март 2024 г. Политическата криза съвпадна със сериозни проблеми със сигурността в страната, като през 2012 г. в северната част на страната започнаха да действат въоръжени сепаратистки групи. В същото време се извършват терористични нападения от радикални ислямисти.

В този контекст отношенията между дошлия на власт режим в Бамако и Париж рязко се влошават, което води до искане от страна на малийските власти за напускане на страната от френски войници.

Над 40 убити при джихадистка атака в Мали

Над 40 убити при джихадистка атака в Мали

Нападението е извършено с дронове на границите на три държави

В края на януари тази година малийските власти поискаха отзоваването на френския посланик от Бамако. Те оправдават това решение с "враждебните" изявления на френски служители срещу тях.

В началото на май Франция беше информирана за едностранното решение на преходното правителство на Мали да денонсира договора за сътрудничество в областта на отбраната, който обвързваше страните.

"Франция смята това решение за необосновано и официално оспорва всяко нарушение на двустранната правна рамка, което би могло да засегне силите на Бархан", заяви тогава говорител на френското външно министерство.

Мали гони говорителя на мироопазващата мисия на ООН

Мали гони говорителя на мироопазващата мисия на ООН

Заради коментари в "Туитър"

"Бархан" е операция на френските въоръжени сили в Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер (страните от Г5 Сахел) срещу ислямистки терористични групи. Операция "Бархан" е продължение на операция "Сервал", провеждана от френските военни в Мали от 2013 г. насам. От юли 2014 г. тази операция е известна като операция "Бархан" и освен в Мали обхваща Буркина Фасо, Чад, Мавритания и Нигер.