Франция не желае да прави отстъпки на Русия и иска Украйна да спечели войната срещу нахлуващите сили на Москва с възстановена териториална цялост, съобщава агенция "Ройтерс". Това заяви представител на френския президент, докато Париж се стреми да смекчи опасенията си относно позицията си в конфликта.

Президентът Емануел Макрон беше критикуван от Украйна и източноевропейските съюзници след публикувани интервюта миналата събота, в които той каза, че е жизненоважно да не се "унижава" Русия, за да може след края на сраженията да има дипломатическо решение.

Кулеба: Не унижаваме, а поставяме Русия на мястото ѝ

Кулеба: Не унижаваме, а поставяме Русия на мястото ѝ

Външният министър на Украйна коментира думите на Еманюел Макрон

"Както каза президентът, ние искаме украинска победа. Искаме териториалната цялост на Украйна да бъде възстановена", каза служителят пред репортери, запитан за унизителните коментари на Макрон.

Макрон разговаря редовно с руския президент Владимир Путин след инвазията на 24 февруари като част от усилията за постигане на прекратяване на огъня и започване на надеждни преговори между Киев и Москва, въпреки че не е имал осезаем успех за това.

"Няма дух на отстъпка спрямо Путин или Русия в това, което президентът казва. Когато говори директно с него, това не е компромис, а да кажем как виждаме нещата.

Макрон ще помага на Зеленски с тежко въоръжение

Макрон ще помага на Зеленски с тежко въоръжение

Франция дава модерни оръдейни системи

Служителят защити позицията на Макрон, като повтори, че ще трябва да има преговори за решение на войната и аргументирайки, че коментарите на президента не винаги са били напълно взети под внимание. Париж е ключов поддръжник на санкциите и оказва силна военна подкрепа на Украйна, добави той.

Някои източни и балтийски партньори в Европа смятат, че Макрон поддържа отворен диалог с Путин като подкопаване на усилията за притискане на Путин към масата за преговори.

На фона на неразположението Макрон ще пътува до Румъния и Молдова от 14 до 15 юни, за да покаже подкрепата на Париж за две от страните, които са най-изложени на събития в Украйна.

Франция има около 500 войници в Румъния и е разположила ракетна система земя-въздух като част от бойна група на НАТО, която оглавява в Румъния. Служителят каза, че Макрон ще посети войските си, за да подчертае ангажимента на Париж към алианса.

Макрон не е бил в Киев, за да предложи символична политическа подкрепа, както други лидери на ЕС и Украйна го пожела. Президентският служител не изключи посещение на Макрон.

Полша се скара на Макрон и Шолц заради разговорите им с Путин

Полша се скара на Макрон и Шолц заради разговорите им с Путин

"Някой говорил ли е така с Адолф Хитлер по време на Втората световна война?", пита Дуда